Elevii şcolii „Iuliu Haţieganu” l-au aşteptat pe primarul Boc să-i vadă cum „se calcă în picioare”

La Şcoala „Iuliu Haţieganu”, noul noul an şcolar vine fără spaţii didactice suplimentare, deoarece primarul Emil Boc nu şi-a onorat promisiunea. Consilierii locali PSD, îi bat obrazul edilului.

Nemulţumiţi de faptul că, deşi a promis, primarul Emil Boc nu a rezolvat problema privind lipsa spaţiilor didactice de la Şcoala „Iuliu Haţieganu”, părinţii şi elevii şcolii l-au aşteptat pe edilul municipiului să participe la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la şcoala în care peste 1.000 de elevi, din 39 de clase, se înghesuie să înveţe în 24 de săli de clasă.

„L-am aşteptat să explice în faţa părinţilor şi copiilor din acestă şcoala ce demersuri a făcut până în prezent Primăria Cluj-Napoca pentru a asigura necesarul de săli de clase pentru copiii ce învaţă la Şcoala „Iuliu Haţieganu”. Atragem atenţia primarului şi tuturor celor responsabili faptul că elevii claselor a III- a, a IV-a şi a VI- a – circa 400 de elevi – vor susţine ore după-masa , iar alte clase vor fi rotite în mai multe săli”, afirmă liderul grupului de consilieri locali ai PSD, Dan Morar, părinte, şi el, al unui elev al acestei şcoli. Morar aminteşte că la începutul anului, edilul a promis că va rezolva situaţia unităţii. „La începutul anului am fost păcălit prin bugetarea unei sume destinate achiziţiei unei clădiri, dar din cunoştinţele mele, până în acest moment nu a fost făcută nicio acţiune pentru a cumpăra clădirea”, precizează consilierul. În acest sens, Morar solicită serviciului Patrimoniu din cadrul primăriei să-l informeze asupra stadiului discuţiilor cu societatea care deţine clădirea. „Alături de reprezentanţii şcolii, părinţi şi copii, cerem rezolvarea problemei ce trenează de mai mult de 18 luni. Cu toţii suntem amăgiţi că se doreşte acest lucru, însă realitatea ne dovedeşte altceva”, punctează consilierul local.

Amintim că Şcoala „Iuliu Haţieganu”, de pe strada Padin – unitate înfiinţată în jurul anului 1900 -, se confruntă de câţiva ani, cu lipsa spaţiilor destinate activităţii didactice. Cei peste 1.000 de elevi, din 39 de clase, înghesuţi în 24 de săli de clasă, sunt obligaţi să meargă la ore în două schimburi. „Deşi municipalitatea clujeană cunoaşte situaţia din septembrie 2015, nu a reuşit nici până acum să rezolve problema, cu toate că este de competenţa sa. Conducerea şcolii, cadre didactice şi părinţi s-au luptat, timp de doi ani, cu birocraţia – făcând memorii şi cereri peste cereri -, fără nici un rezultat”, arată Morar.

Precizăm că la sfârşitul anului trecut, când comitetul de părinţi al şcolii a solicitat, în cadrul ultimei şedinţe din a an a Consiliului Local (CL), achiziţionaea unui imobil în care unitatea să-şi poată desfăşura activitatea – precizând că această soluţie este singura viabilă, costurile aferente fiind 1% din cheltuielile bugetare pentru dezvoltare în 2016 -, primarul Emil Boc a afirmat că obiectivul Şcoala Gimnazială „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca este prevăzut în bugetul pentru anul 2017.

Prezenţi la dezbaterea publică privind bugetul municipiului Cluj-Napoca, reprezentanţii părinţilor ai căror elevi învaţă la Şcoala Gimnazială „Iuliu Haţieganu” au readus în discuţie dificultăţile prin care trece instituţia de învăţământ din cauza lipsei spaţiilor dedicate activităţilor didactice, reiterând necesitatea extinderii capacităţii existente, prin achiziţionarea unui imobil. Potrivit liderului aleşilor locali PSD, Dan Morar, primarul Emil Boc şi-a asumat public rezolvarea problemei şcolii. „Primarul a promis demararea procedurilor pentru achiziţionarea clădirii deţinute în trecut de Poşta Română, clădire aflată în vecinătatea şcolii. Sunt extrem de fericit pentru această intenţie a primăriei – este încununarea unei munci de peste 13 luni dusă de către mine, împreună cu conducerea şcolii şi a comitetului de părinţi. Vom solicita şi public, în şedinţa de votare a bugetului, asumarea primarului pentru achiziţia clădirii. În nici un caz, nu vom vota bugetul dacă nu vom fi sută la sută asiguraţi de rezolvarea acestei probleme”, spunea consilierul local Dan Morar, în luna martie. Acesta aminteşte faptul că în urmă cu 13 luni, la şedinţa de aprobare a bugetului pentru anul 2016, primarul îşi manifesta toată deschiderea faţă de părintii şi elevii şcolii, însă, în toată această perioadă, spune consilierul local, nu s-a întâmplat nimic. „Voi urmări şi susţine toate demersurile primăriei în acest sens”, promite Morar.

Precizăm că primarul Emil Boc a reiterat promisiunea de a rezolva problema spaţiilor unităţii şcolare şi în cadrul dezbaterii publice a bugetului, dar până în prezent, se pare că nu s-a ţinut de cuvânt!

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie