Elevii gherleni au făcut cunoştinţă cu noi profesii

În cadrul procesului instructiv-educativ desfăşurat în unităţile de învăţământ, un loc important îl ocupă şi orientarea profesională a elevilor. Încă de pe băncile şcolii gimnaziale (clasele V-VIII) copiii fac cunoştinţă cu secretele diferitelor meserii.

Asta a urmărit şi acţiunea desfăşurată la Casa Municipală de Cultură Gherla, unde peste 200 de elevi din mai multe unităţi de învăţământ din localitate (dar şi din  municipiul Dej) au participat, sub directa coordonare a cadrelor didactice, la dezbaterea unui proiect educaţional, transdisciplinar. De fapt a fost vorba de prezentarea a cinci profesii, şi anume: agent de penitenciar, agent de poliţie comunitară, agent de poliţie, jandarm şi pompier. Ficare meserie a fost pe larg prezentată de câte un reprezentant al unităţilor respective. Cei care au fost interesaţi de aceste profesii au fost elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Gherla (director, prof. Liliana Pop), Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” (director, prof. Radu Ielcean), Liceului cu predare în limba maghiară din Gherla (director, prof. Timsa Ildikó) şi ai Şcolii  Gimnaziale Speciale  Dej.

Cadrele de specialitate ale instituţiilor invitate au adus la cunoştinţa elevilor modalitatea de a se înscrie la unităţile de pregătire profesională şi au scos în evidenţă avantajele acestor meserii. Elevii au avut ocazia să adreseze întrebări invitaţilor, dar au ajuns şi în posesia unor pliante şi materiale informative necesare înscrierii la aceste şcoli. De asemenea, a fost prezentată şi reţeaua unităţilor de învăţământ din sistemul penitenciar, poliţie comunitară, poliţie, jandarmerie şi pompieri.

Moderatorul întâlnirii a fost prof. Mihaela Kezdi, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Gherla, unde cadrele didactice se preocupă cu responsabilitate de orientarea profesională a elevilor, mai ales al celor din clasele a VIII-a. La această acţiune educativă au fost prezenţi şi reprezentanţii centrelor de tip familial din localitate, în frunte cu directoarea Ramona Alina Păcurar.

În ultima perioadă, în municipiul Gherla au mai avut loc astfel de întâlniri cu elevii şcolilor, pe tema orientării profesionale şi alegerii de noi meserii, mai puţin cunoscute de ei.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie