Elevi din zona Huedinului, la un concurs dedicat Centenarului Marii Uniri

În anul 2018 aniversăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România.

La 1918, oamenii politici, cei mai diferiți (unii adversari înverșunați, pe viață), au știut să-și dea mâna și să lucreze împreună. Îi separau educația, caracterul și  ideologiile, dar  în acel moment  fiecare a reușit să pună totul deoparte, să se pună chiar și pe sine deoparte, în slujba unui țel mai presus de ei: un stat unitar, democratic și o casă mare pentru o mare familie: România Mare.

Trebuie să învățăm din exemplul marilor înaintaşi de la 1918 și să nu lăsăm ca ceea ce ne desparte să ne dezbine. Dacă reușim să ne privim față în față și să găsim acel numitor comun de la 1 Decembrie 1918, dincolo de opțiunile fiecăruia, atunci vom putea să ne privim în ochi și bunicii pe care-i omagiem, dar și nepoții care așteaptă de la noi o Românie stabilă și demnă pentru cel puțin încă 100 de ani.

În spiritul acestor idei, Asociația Anima Templi din Huedin, având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Palatul Copiilor Cluj, a organizat un concurs zonal de istorie, cu tema „Centenarul Marii Uniri și contribuția zonei Huedin la desăvârșirea dorinței milenare a poporului român”. Concursul s-a desfășurat la Clubul Copiilor”, cu participarea unor echipaje din mai multe unități de învățământ din zonă (Huedin, Poieni, Beliș, Valea Drăganului, Răchițele). 42 de elevi au fost premiați.

Aducem mulțumiri tuturor celor implicați în buna organizare și desfășurare a concursului: profesorilor de istorie de la cele două unități de învățământ din oraș, Carmen Cornelia Stănean, dr. Cristian Claudiu Filip, director Horea Dorin Matiș, și gazdei noastre, dl director Ioan Bota, dar și d-lui Adrian Crivii, d-lui inspector școlar general prof. Valentin Claudiu Cuibus și d-nei director Lenuta Mirela Chiș, pentru activitatea remarcabilă și implicarea dovedită în păstrarea, promovarea și dezvoltarea identității naționale. Totodată, îi felicităm pe elevii participanți!

Marius Farkas

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *