Elevi din Dej într-un schimb cultural în Beauvais, Franța

O delegație dejeană formată din trupele de teatru „Arlequin” și „Les Franthousiastes”, o parte din ansamblul folcloric “Someșana junior” și câțiva membri ai Cercului de pictură „Elena Szervacziusz” de la C.N. „Andrei Mureșanu” a participat, în perioada 18-25 iunie, la un schimb cultural în Beauvais (Franța), cu prilejul serbărilor medievale „Jeanne Hachette”, respectiv, “Zilele Orașului Beauvais”.

Deplasarea elevilor dejeni, realizată cu sprijinul Primăriei și Consiliului local Dej, se înscrie în seria de schimburi culturale, asociative și administrative dintre municipiul nostru și orașul francez, care au loc de aproape 20 de ani, pe baza înfrățirii existente între cele două localități. În 2017, la evenimentul desfășurat în orașul partener, a fost prezentă o delegație condusă de primarul Morar Costan. Anul acesta, la activitățile culturale și artistice la care au participat dejenii, primarul a fost reprezentat de profesorul Lucian Iosip, Cetățean de Onoare al municipiului Dej și principalul organizator al acestui schimb. Prezența delegației dejene constituie, de altfel, un răspuns la invitația lansată Primăriei Dej, personal primarului municipiului, de către Primăria Beauvais, Comitetul de Înfrățire al orașului Beauvais și conducerea Școlii „Saint Esprit”.

Pe parcursul săptămânii petrecute în Franța, elevii dejeni au susținut spectacole la „Theatre des Poisson” din Frocourt, au vizitat școlile „Saint Esprit” și „Saint Bernadette” și au avut parte de o primire oficială la Primăria Beauvais, participând, de asemenea, la toate activitățile consacrate zilelor orașului francez: deschiderea târgului medieval și parada costumelor, iar duminică, la Liturghia „Saint Angadreme” din catedrala Saint Pierre, unde publicul a fost profund impresionat de frumusețea costumelor populare românești și priceasna interpretată în limba franceză.

Nu în ultimul rând, elevii și profesorii însoțitori au vizitat Parisul, excursia în capitala Franței fiind, desigur, una memorabilă.

Odată reveniți acasă, „tinerii ambasadori ai culturii someșene” s-au întâlnit cu primarul Costan Morar pentru a-i prezenta, prin vocea profesorului Lucian Iosip și a profesorilor prezenți la întâlnire, un scurt rezumat al schimbului cultural la care au luat parte, succesul de care s-au bucurat copiii și impresiile lăsate gazdelor, prin talentul micilor și mai marilor artiști, costumele populare atât de pitorești, purtate cu mândrie și, nu în ultimul rând, prin comportamentul avut pe tot parcursul sejurului.

La rândul său, primarul Costan Morar a ținut să felicite întreaga echipă care a reprezentat cu brio Dejul și implicit România, pe cei care i-au însoțit pe copii, profesori și părinți, fiecare din ei implicat în organizarea și buna desfășurare a deplasării în Franța.

Tuturor li se cuvin mulțumiri și o vacanță de vară excelentă!

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie