Elevi cu deficienți de auz, invitați la lansarea panourilor cu păsări, de la USAMV

Un grup de elevi de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca sunt invitați vineri, 15 martie, de la ora 12:00, la o întâlnire cu prof. dr. Andrei Daniel Mihalca și cu reprezentanți ai SOR Cluj, pentru a afla detalii despre zecile de specii de păsări care habitează în campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

„Campusul USAMV Cluj-Napoca este un mediu urban care oferă habitatul ideal pentru numeroase specii de animale sălbatice, iar întinderea sa, de aproximativ 23 de hectare, contribuie în mod special. Pe lângă cele câteva specii de mamifere mai cunoscute (veverițe, arici, vulpi, chițcani, iepuri), aici trăiesc sau cuibăresc peste 50 de specii de păsări, unele comune, altele mai rar vizibile ochiului neexperimentat. Pentru a celebra biodiversitatea și a o face cunoscută, specialiștii noștri, împreună cu cei de la Societatea Ornitologică Română (SOR) – Filiala Cluj au realizat un inventar al păsărilor din trei tipuri habitatele întâlnite în campusul nostru: zăvoi și cursuri de apă, tufișuri și zone deschise și pădure” – informează USAMV.

Potrivit coordonatorului de proiect, prof. dr. Andrei Daniel Mihalca, observațiile au fost realizate pe durata a trei ani (2015 – 2017), iar pe baza lor au fost realizate șase panouri în format mare (câte două pentru fiecare tip de habitat), care prezintă 55 de specii de păsări din campus, utilizând desene originale ale unor artiști – colaboratori ai SOR. Panourile, care prezintă denumirile păsărilor (atât cea științifică, cât și denumirile populare, în limbile română, engleză, franceză și maghiară), au fost amplasate în campusul USAMV, unde pot fi admirate de studenți, dar și de vizitatori.

”Am răspuns cu interes și entuziasm, chiar, solicitării colegilor de la USAMV de a realiza împreună panouri cu speciile de păsări care pot fi întâlnite în campusul universității. Parcul campusului este superb, o zonă cu biodiversitate mare, iar acest lucru este reflectat foarte bine de lista lungă de specii observate de ornitologi de-a lungul anilor, dintre care am ales pentru panouri 55 de specii mai reprezentative. Este evidentă importanța unor spații verzi de dimensiuni mari, cu diferite zone de vegetație, care aduc o varietate foarte mare de viețuitoare, chiar și în mediul urban. Sperăm ca, prin aceste panouri, cel puțin studenții USAMV Cluj-Napoca să recunoască mai multe specii de păsări cu care împart orașul” – declară Teodora Domșa, coordonatorul Biroului teritorial al Societății Ornitologice Române.

La evenimentul de vineri, copiii de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz vor fi însoțiți de diriginta lor și vor avea parte de interpretare mimico-gestuală, pentru a înțelege cât mai bine toate explicațiile specialiștilor. De asemeni, elevii vor face și un tur al campusului, care va include și Clinica Veterinară de Urgență, Clinica de Ecvine, acvariul și Grădina Botanică.

M. T.

Articole din aceeasi categorie