Efervescenţă pe piața imobiliară clujeană

Piața imobiliară din Cluj-Napoca a cunoscut și în 2018 o activitate intensă, cu tranzacții imobiliare de peste 640 mil. EUR, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Al șaselea ghid realizat pe baza tranzacțiilor încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, în anul 2018, arată că 67% din banii investiți în achiziții imobiliare au provenit din surse proprii în 2018, iar destinația principală a rămas segmentul de apartamente, cu 64% din total.

Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor în 2018 este de 1.287 euro/mp, în creștere cu 6,3% față de 2017, Cluj-Napoca rămânând orașul din România cu piața imobiliară cea mai efervescentă după criza imobiliară de acum 10 ani.

“Interesul crescând pentru acest pol de dezvoltare al țării provine într-o proporție semnificativă din județele apropiate, precum Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Sălaj, Mureș și Satu Mare, astfel că peste 32% din cumpărătorii din anul 2018 vin din alte județe ale țării, iar doar sub 2% provin de peste granițe.

Din cele peste 214 mil. EUR tranzacționate în primele cinci luni ale anului 2019, achizițiile de apartamente ale persoanelor fizice rămân motorul pieței imobiliare, cu 64% din total, fiind finanțate în proporție de 83% din resurse proprii”, afirmă reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

Ediția a şasea-a a Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare este bazată pe informațiile colectate și anonimizate de la Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei, din contractele imobiliare de vânzare-cumpărare în anul 2018, având în acest an și o secțiune succintă despre primele 5 luni ale anului 2019. Pe măsură ce numărul edițiilor crește, Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare din Cluj-Napoca devine din ce în ce mai relevant, rămânând un proiect de referință pentru România.

Aproape 1900 apartamente vândute de la începutul anului

Prețul mediu pe metru pătrat al celor 1.899 de apartamente tranzacționate în 2019 este de 1.333 EUR/mp, cu 3,6% mai mare față de anul anterior.

Valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare din 2018 a fost de aproape 642 mil. EUR, mai mult decât dublă comparativ cu anul 2014, respectiv 284 mil. EUR. De asemenea, anul trecut, valoarea totală a tranzacțiilor a crescut cu 8% față de anul precedent, respectiv cu 41% față de 2016. Ponderea cea mai semnificativă din totalul de 642 mil. EUR au reprezentat-o  apartamentele, cu 64% din total. Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor tranzacționate a fost de 1.287 EUR/mp, cu 8% mai mare față prețul mediu pe metru pătrat de 1.211 EUR/mp înregistrat în 2017.

Achizițiile imobiliare finanțate din credite bancare au fost de 33% din valoarea totală tranzacționată, față de 31% în 2017. Achizițiile persoanelor fizice (81% din valoarea tranzacționată) au fost finanțate în proporție de peste 80% din surse proprii. Achizițiile persoanelor juridice au reprezentat 19% din valoarea tranzacțiilor, fiind finanțate predominant prin credite, în proporție de 92%.

De remarcat că 66% dintre cumpărători provin din județul Cluj, aproape 32% vin din alte județe ale ţării, iar sub 2% provin de peste granițe.

Adrian Vascu, inițiatorul proiectului: ”Facem în fiecare an acest efort de a analiza datele din cadrul tranzacțiilor imobiliare ale orașului, pentru că prin punerea la dispozitie a unor informatii complete și transparente, atât investitorii cât și publicul larg, pot acționa în cunostință de cauză, în acest domeniu al achiziției de locuințe, operațiune pe care mulți dintre noi o realizăm o singură dată în viață”.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie