Educaţia rutieră în mijlocul preşcolarilor gherleni

 În zilele noastre, din păcate, au loc tot mai multe accidente rutiere în care sunt implicaţi copiii. Mai ales în mediul urban cei mici trebuie să se ferească de acest pericol. La orele dimineţii, în jurul grădiniţelor şi şcolilor sunt prezente organele de poliţie sau jandarmerie, dar în restul zilei micii pietoni întâmpină multe probleme în traversarea străzii.

Nu întâmplător, în unităţile preşcolare din municipiul Gherla se acordă o mare atenţie educării copiilor pentru respectarea semnelor de circulaţie. O activitate interesantă în acest sens a avut loc zilele trecute, în cadrul proiectului de educație rutieră „De mic învăț să mă feresc de rele”, la Grădinița „Veseliei” din Gherla.

Perioada preșcolarității este recunoscută ca o etapă din viața copiilor când aceștia își formează îndemânări, deprinderi, învață să înțeleagă și să aprecieze conduita celor din jurul lor, urmând ca, mai târziu, toate acestea să-i conducă spre însușirea unor norme morale, prin raportarea faptelor proprii la faptele celor din jurul lor. Pentru a răspunde ritmului foarte rapid de dezvoltare fizică și psihică a copilului, trebuie găsite strategii noi, specifice vârstelor mici, care să dea finalitate actului educativ. Asta urmăreşte acţiunea ce s-a desfăşurat în grădiniţa din cartierul „Autogară” (director: Măriuca Chiorean).

Educația rutieră reprezintă o latură esențială privind integrarea copiilor în civilizația modernă. Încă de la vârstele mici, regulile referitoare la traficul pe drumurile publice impuse pietonilor și vehiculelor trebuie cunoscute și respectate cu consecvență și responsabilitate.

Copiii grupelor de la  Grădinița „Veseliei” au avut un invitat de onoare în persoana subcomisarului de poliție Angela Neag, de la Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, care a desfășurat o activitate de educație rutieră cu copiii, în cadrul proiectului amintit. În timpul acestei activităţi, copiii au arătat ce cunoştinţe au în domeniul educației rutiere și și-au au însuşit noţiuni noi: cum arată îmbrăcămintea agentului de poliție, care sunt regulile și normele de circulație, ce evenimente se pot produce în trafic datorită nerespectării regulilor de circulație, cum se traversează strada, cum se circulă pe drumurile publice ș.a. Copiii au rămas cu multe cunoştinţe noi, pe care le vor aplica în practică, adică pe străzile oraşului.

Astfel de activități  au avut loc recent şi în celelalte unităţi de învăţământ preşcolar din municipiul Gherla.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie