Edilii gherleni au în plan restaurarea „bijuteriei” arhitecturii locale

Municipiul Gherla nu duce lipsă de clădiri monumentale. Vechiul Armenopolis chiar se poate lăuda cu numeroase case de mare valoare, dominând cele în stil  baroc. Municipalitatea se străduieşte să redea acestor obiective vechea înfăţişare.

Una dintre clădirile frumoase ale oraşului este Casa „Lászlóffy”, de pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 16. Aici, mulţi ani a funcţionat o şcoală, iar după aceea Clubul tineretului. În prezent impozanta clădire din vecinătatea Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” se află într-o stare avansată de degradare, dar administraţia locală doreşte să o pună la punct. După planurile Primăriei, acolo va funcţiona Muzeul de Istorie al municipiului Gherla. Acum, muzeul se află într-o clădire revendicată de Biserica Greco-Catolică. Şi Rotary Club Gherla va sprijini noua investiţie prin proiectul „Recuperări urbane”, autorul proiectului fiind Cristina Ursuleţ. În acest sens au fost  prezentate deja schiţele şi planşele reabilitării acestui obiectiv istoric de mare valoare, lucrarea fiind una dintre cele mai grele şi de durată ale ultimilor ani (dacă nu al ultimului deceniu).

Casa „Lászlóffy” din municipiul Gherla a fost construită în secolul al XVIII-lea şi  este una din cele două case cu etaj ce se găsesc în piaţa principală. În această clădire a funcţionat o perioadă gimnaziul armenesc, iar din anul 1881 a găzduit primul  muzeu de istorie din Gherla,  fiind una dintre primele din zona Transilvaniei.

Deci, există posibilitatea ca după atâţia ani muzeul de istorie să se reîntoarcă acolo. Ar fi  o realizare de excepţie a edililor gherleni, puşi pe fapte mari în ceea ce privește păstrarea şi protejarea patrimoniului istoric al urbei.

SZ. Cs.

Articole din aceeasi categorie