Edilii comunei Căşeiu luptă împotriva frigului

Nu este uşor să administrezi o comună cu 10 sate componente, cum este Căşeiu.

Marţi dimineaţă am călcat pragul primarului Silviu Boldor, care era gata de plecare pe teren, frigul de afară (în acel  moment în localitatea din vecinătatea Dejului erau minus 22 de grade!) nelăsându-l să rămână în sediul administraţiei locale. Şi, cum stă bine unui bun gospodar, primele popasuri le-a făcut în cele două şcoli gimnaziale din comună, la Căşeiu şi Rugăşeşti. La ultima unitate de învăţământ a sugerat conducerii instituţiei ca şi pe perioada weekendului centrala termică (ce este pe gaz metan) să funcţioneze permanent, fără oprire, evitând astfel problemele (ce am constatat în alte comune din împrejurimile municipiului Gherla) ce s-ar ivi luni dimneaţa. Acelaşi lucru s-a cerut şi la Şcoala Gimnazială din Căşeiu.

Nu numai soarta copiilor l-a preocupat pe primarul Silviu Boldor, ci şi situaţia familiilor care beneficiază de ajutorul de lemne. Sunt 80 de familii în comună care au parte de acest sprijin din partea statului. Pe raza comunei există 3000 hectare de pădure, din care numai 40 la sută este a statului, restul aparţinând proprietarilor. De lemne de foc, însă, nu duc lipsă locuitorii celor 10 sate, din care în patru este introdus gazul metan, un mare avantaj în această perioadă friguroasă. Ce am mai constatat în jurul Dejului: uliţele satelor au fost pustii, oamenii nu prea circulau, mai mult stăteau acasă. Doar fumul ce ieşea pe hornul gospodăriilor ţărăneşti ne spunea că  în privinţa încălzirii locuinţelor totul era în regulă.

La Căşeiu situaţia este sub control, dar lumea este destul de agitată, de foarte mulţi ani nu au fost temperaturi atât de mici pe Valea Someşului.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie