Ecaterina cea mare la prostii

Vizita Papei Francisc a făcut ca numele României să fie rostit pe tot mapamondul chiar și numai din greșeală, dar nu vreau și nici măcar nu mi-am propus să mai insist asupra unui subiect încă tentant, ofertant și suculent și mă întorc, nu cu plăcere, la problemele noastre de zi cu zi și în speranța că nu mă vede Stevie Wonder, ocupat să navigheze pe Facebook, intru cu talpa la doamna ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, despre ale cărei gafe se poate scrie o lucrare de doctorat, pe principiul hârtia suportă orice. Nu știu dacă cineva ar primi calificativul satisfăcător, dar cert este că n-ar fi bănuit de plagiat. E imposibil să plagiezi prostiile Abramburicăi, care încurcă baghetele ori și le rupe și face tot felul de magii cu termenul de valabilitate expirat, deși se jură că s-a holbat la toată seria „Harry Potter”, dar se declară o fană înfocată, dar nefocoasă, a clovnului Pennywise.

Țin neapărat să fac o precizare: ziarul nostru a „abonat-o” gratuit pe doamna Ecaterina Andronescu la această rubrică, dar nu e vina noastră, ci exclusiv a dânsei, care duce lipsă de publicitate. Și pentru că realizările dânsei în materie de educație, segment marginalizat în spațiul românesc și vitregit de competitivitate și conducători competenți, sunt ca și fantomele, atunci e musai să iasă în față cu boroboațe, care nu doar că nu pot fi trecute cu vederea, dar fac un deserviciu învățământului, elevilor și profesorilor, generând nemulțumiri de înaltă tensiune în rândul părinților care au ajuns la capătul răbdării.

De ani buni, la nivelul Ministerului Educației se vorbește de reforme, de schimbări de dragul schimbărilor, se oferă exemplul occidental, dar nu se imită, ci se mimează, dar și la acest capitol avem de-a face cu pseudo-calificați, pentru că numindu-i amatori le fac o favoare, căutându-le scuze. Iar de scuze ne-am săturat ca de mere pădurețe. În fine, ce șotie a mai făcut Ecaterina Andronescu? Vă mărturisesc că îmi este foarte greu să alcătuiesc un clasament al năzbâtiilor, fiindcă toate sunt monumentale și la toate râzi cu poftă mai ceva ca la filmele cu Louis de Funes.

Principala calitate a doamnei ministru este de a intra în belele, le atrage ca un magnet, le găsește în gaură de șarpe și, ca de obicei, pune carul înaintea boilor și propune trăsnăi, pe care le visează noaptea, și pe care le consideră inovatoare. Eu zic la fel de folositoare astăzi ca și mașina de scris sau liftierul.

În fine, documentul Ministerului Educației Naționale, care propune o reformare a sistemului de învățământ abundă în erori mai ceva decât carnetul de note al doamnei Ecaterina Andronescu. Mai nou, aceasta a dat cu mucii-n fasole lansând propunerea tăierii locurilor din licee cu scopul de a-i determina pe unii să se îndrepte spre școlile profesionale, pe care tot ea le-a mazilit. Școlile de Arte și Meserii, care au făcut carieră în România, au fost desființate în 2009, când la conducerea Ministerului Educației s-a aflat aceeași Ecaterina Andronescu.

Revenind, nu a fost încă publicată broșura de admitere în liceu, iar elevii care termină clasa a VIII-a nu dețin informațiile necesare pentru admiterea la liceul pentru care optează. În târg se zvonește că amânarea nu este întâmplătoare, ci face parte din strategia doamnei Ecaterina Andronescu, acuzată că sabotează admiterea la liceu. E clar că toată lumea a făcut indigestie servind brașoavele Ecaterinei Andronescu, care se sparge în figuri ca ministru al Educației și trăiește ca-n sânul lui Avraam. Aruncându-se ca broasca-n beton, asocierea Ecaterinei cu funcția de ministru al Educației e ca baba și mitraliera. Sau cum zice englezul „like an old lady with a machine gun”.

Dacă nu v-a plăcut, vă recomand să lecturați cele 186 de lucrări științifice ale cucoanei Ecaterina Andronescu.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie