E-health: aplicații în farmacologie – proiectul câștigător al competiției MHPBigBrains 2019

O aplicație web – „E-health: aplicații în farmacologie” – care analizează posibilele reacții dintre medicamente și alimente sau între diverse combinații de medicamente. este proiectul câștigător al ediției „MHPBigBrains” de anul acesta, organizată de MHP – A Porsche Company, pentru absolvenții programului de studii Informatică în Limba Germană al Universității Babeș-Bolyai. Aplicația, creată de absolventa Edith Karda, se adresează medicilor, farmaciștilor și pacienților care folosesc mai multe combinații de medicamente, oferind și accesul la o bază de date americană, de peste 13.000 de medicamente și suplimente alimentare.

Competiția „MHPBigBrains” a fost lansat în urmă cu trei ani, odată cu prima promoție de absolvenți de Informatică în Limba Germană din Cluj-Napoca, linie de studii ce reprezintă, ea însăși, o premieră în mediul universitar local, fiind finanțată de trei companii private: MHP – A Porsche Company, Porsche AG și NTT Data. În cadrul competiției se prezintă cele mai bune lucrări de licență ale anului, iar specialiștii MHP le jurizează „ținând cont atât de tema de studiu, cât și de soluțiile propuse și potențialul lor de implementare”. Premiul este unul „de palmares”: o machetă Porsche din colecția Lego Technic, ediție specială.

Lucrările prezentate anul acesta de absolvenți la competiția MHPBigBrains au fost apreciate de juriu ca fiind „cele mai complexe proiecte prezentate până acum”. Temele abordate au fost diverse: o aplicație pentru studenți care oferă sugestii de materiale și conținut personalizat în funcție de interese, pentru dezvoltarea proiectelor universitare (Maria Nagy); un ghid turistic al Clujului care recomandă obiective și itinerarii pe baza preferințelor introduse de utilizator (Szappanyos Szidonia); utilizarea inteligenței artificiale în evaluarea complexității proiectelor software (Dan Iftinca); automatizarea clasificării tichetelor de service folosind inteligență artificială și procesarea limbajului natural (Cristian Matei și Tudor Tolciu); clasificarea imaginilor din baze complexe în funcție de conținut (Sînziana Toma).

„Programul a început în 2014 și a fost popular încă de atunci. (…) Susținem această linie de studii de Informatică în Limba Germană pe mai multe paliere: finanțare, lectori români și germani, program de internship, programe open doors, evenimente precum MHPBigBrains. Motivația noastră este să asigurăm viitorii specialiști de care avem nevoie atât noi, compania MHP, cât și la nivel local, deoarece credem în potențialul Clujului de a deveni un veritabil IT hub al Europei”, declară Bernd Hörmann, CEO, MHP Romania, citat într-un comunicat remis presei.

Același document menționează că programul de studii Informatică în Limba Germană al Universității „Babeș-Bolyai” a început cu 30 de studenți, iar în prezent sunt aproximativ 200, în toți anii de studiu. De anul trecut, nivelului licență i s-a adăugat și un program de master, tot în limba germană, intitulat „Sisteme informatice avansate”, cu o curriculă sincronizată atât cu celelalte specializări din cadrul facultății, cât și cu cerințele pieței. În viitor se intenționează și dezvoltarea unui institut de cercetare conex programului, în care cei mai buni studenți să poată fi finanțați, iar studiile să poată fi continuate cu o școală doctorală de Informatică, tot în limba germană.

Potrivit declarației conf. univ. dr. Christian Săcărea, responsabil pentru linia de studii în limba germană la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității „Babeș-Bolyai”. programul de studii Informatică în Limba Germană a apărut „ca urmare a unei cereri exprimate imperativ de industrie”. „Trei companii au venit la Universitate în urmă cu cinci ani, solicitând o linie de studii în limba germană, și le suntem recunoscători pentru susținerea constantă și extrem de consistentă pe care o oferă. Suntem printre puținele specializări (dacă nu chiar singurii) care organizează cursuri de programare în SAP ABAP, avem colaborări strânse cu companiile partenere și dezvoltăm constant acest proiect: după nivelul de master, urmează institutul de cercetare și, sperăm, o școală doctorală”, declară conf. univ. dr. Christian Săcărea, citat în comunicat.

MHP (MHP Management- und IT-Beratung GmbH), marcă afiliată concernului Porsche, este o companie lider din sfera IT de pe piața mobility & manufacturing din Germania. Are peste 3.000 de angajați și filiale în Germania, Elveția, SUA, China, Marea Britanie și România. La Cluj-Napoca, MHP are aproximativ 400 de angajați.

M. T.

Articole din aceeasi categorie