DSP Cluj: Pe perioada Paştelui, cuvântul de ordine trebuie să fie „moderaţie”

Produsele alimentare specifice Sărbătorilor Pascale (carne de miel şi preparate, ouă, lactate şi brânzeturi, vopsea de ouă, pâine, produse de patiserie şi cofetărie etc.) trebuie achiziţionate numai din surse autorizate sanitar şi sanitar veterinar. Desfacerea lor către consumatori se permite numai în spaţii amenajate corespunzător, autorizate sanitar, dotate cu spaţii frigorifice pentru produsele perisabile (ouă, brânzeturi şi lactate, carne şi preparate din carne, produse de cofetărie) – atenţionează Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj.

„În momentul achiziţiei produselor alimentare, trebuie să verificati aspectul, iar în cazul celor ambalate, prezenţa etichetelor cu elementele de identificare a producătorului, ambalatorului, ingredientele, termenul de valabilitate. Ouăle trebuie să aibă coaja intactă şi curată, termenul de valabilitate să fie ştampilat pe coajă, iar în cazul ouălor ambalate, şi pe ambalajul de desfacere. Ouăle trebuie păstrate până la desfacere sau consum în locuri curate, uscate, ferite de razele solare directe sau alte surse de căldură” – recomandă DSP Cluj.

Prin intermediul unui comunicat remis presei, pacienţii cu afecţiuni cronice sunt atenţionaţi cu privire la necesitatea respectării cu  sticteţe a tratamentului recomandat de medic, cu evitarea exceselor alimentare şi a consumului de alcool.

„Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este «moderaţie». Iată câteva sfaturi simple care vă pot ajuta să petreceţi cu bine aceste sărbători: Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi, alături de legume proaspete de sezon ● Carnea de miel (drob, friptură etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste ● Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime ● Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în cantităţi foarte reduse. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 g de lipide ● Alcoolul în exces constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat ● Cafeaua şi tutunul consumate în exces pot produce ameţeli, tulburări cardiace sau intoxicaţii. Se recomandă un consum moderat, nu mai mult de 3-4 ceșcuţe  de cafea pe zi ● După o masă bogată este bine să facem mişcare şi nu să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri, timp în care se pot face plimbări în aer liber sau alte activităţi fizice” – recomandă DSP Cluj.

Cetăţenii sunt atenţionaţi, totodată, să respecte regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare: să nu consume carne insuficient tratată termic; să nu folosească ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei; să păstreze alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider; să menţină igiena mâinilor.

M. T.

Articole din aceeasi categorie