DSP Cluj: Nu lăsaţi rujeola să facă ravagii!

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă, extrem de răspândită. Afectează până la 99,9% din populaţie, receptivitatea fiind generală. În populaţia urbană boala apare endemo-epidemic. Marea majoritate a populaţiei se îmbolnăveşte în copilărie, adulţii fiind imuni.

În colectivităţi de copii (creşe, grădiniţe) sunt cazuri de îmbolnăvire sub vârsta de 2 ani şi chiar sub 1 an, ceea ce impune introducerea vaccinării antirujeolice sub vârsta de 1 an, în caz de epidemie. Virusul rujeolic este prezent doar la omul bolnav, nu se întâlneşte la persoane sănătoase, deoarece nu există purtători de virus rujeolic. Contagiozitatea boli este foarte mare. Transmiterea bolii se face de la omul bolnav, direct pe cale aerogenă. Receptivitatea faţă de acest virus este foarte mare, in special dacă mama nu este imună. Rujeola lasă o imunitate puternică şi durabilă. A doua îmbolnăvire nu se produce decât in cazuri excepţionale. Rujeola apărută în primele trei luni de sarcină poate provoca malformaţii congenitale la făt.

Virusul rujeolic este puţin rezistent în mediul extern, mai ales la temperaturi ridicate. Virusul rujeolic nu este sensibil la antibiotice, de aceea nu se recomandă tratament cu antibiotice fără indicaţie medicală.

Simptomele apar de obicei la 10-12 zile de la contactul cu virusul şi la început pot fi confundate cu o răceală obişnuită: secreţii nazale, tuse şi febră mică. Pe măsură ce boala progesează şi în special între a treia şi a şaptea zi de la debut, temperatura creşte până la 39-41º,  iar pe corp apare o erupţie caracteristică, reprezentată de pete roşii care persistă de la 4 la 7 zile. Contagiozitatea există de la apariţia catarului, până la 4 zile post eruptiv. Evoluţia bolii este de obicei favorabilă, mai ales la copiii cu stare de nutriţie normală. Pot apare complicaţii care pot afecta aproape orice organ, cum ar fi: encefalita, pneumonia interstiţială  sau infecţii ale urechii, diareea severă şi deshidratarea secundară.

Vaccinul este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană si rubeolică începând cu vârsta de 12 luni. În circumstanţe speciale, vaccinul poate fi administrat incepând cu vârsta de 9 luni. Vaccinarea împotriva bolilor contagioase şi periculoase, ca rujeola, este o prioritate naţională. Vaccinul ROR reprezintă o soluţie sigură, disponibilă şi eficientă pentru a proteja viaţa şi sănătatea copiilor.

În contextul epidemiologic actual, în care evoluează o epidemie de rujeolă la nivel naţional, Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Afacerilor Interne au prezentat în data de 18 iulie 2017 ”Măsuri de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă”,  care trebuie întreprinse în perioada următoare. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj, împreună cu medicii de familie, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari, cu sprijinul Instituţiei Prefectulului, Consiliului Judeţean Cluj şi a Primăriilor locale, va desfăşura activităţi din campania de informare şi vaccinare a copiilor înscrişi pe lista medicilor de familie, dar nevaccinaţi, precum şi a celor neinscrişi pe lista medicilor de familie, în special în comunităţile vulnerabile: Pata Rât, Cantonului, Călăţele, Huedin, etc.

La ora actuală există la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, 7680 doze de vaccin MMR VAX PRO, din stocul iniţial de 11706 doze primite în 14 iulie 2017 şi din care s-au distribuit 4026 doze – precizează directorul executiv DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu Goia, şi medicul şef DSP Cluj, dr. Dorina Duma, într-o informare transmisă presei.

Articole din aceeasi categorie