Drumuri modernizate şi lucrări de canalizare în comuna Jucu

Întârzierea apariţiei primăverii a cam încurcat socotelile  edililor de pe Valea Someşului Mic. În alţi ani, pe vremea asta ne deplasam la Jucu de Sus să admirăm solarele amenajate în grădinile oamenilor, dar zilele trecute pe acolo ne-a aşteptat… ninsoarea.

Asta nu înseamnă, însă, că gospodarii celor cinci localităţi componente ale comunei nu s-au apucat de lucru. La sediul Primăriei se creionau proiectele pe anul 2018. Sunt destule planuri edilitare în aşezarea din vecinătatea Clujului (cel puţin în privinţa zonei industriale). Am notat şi noi câteva, pe cele mai importante.

Este vorba, în primul rând, de un proiect pe fonduri europene, referitar la modernizarea a 5 kilometri de drumuri comunale. Tot cu bani europeni se va construi un pod peste Someş, în hotarul denumit „La Murătură”. La fel, din fonduri europene se va asigura canalizarea localităţii Jucu de Sus.

Din banii veniţi de la Guvernul României se va realiza canalizarea zonei „Deasupra Morii”. Din bugetul local, edilii comunei au prevăzut pe acest an asfaltări de drumuri pe raza celor cinci sate, o investiţie în valoare de un milion de euro. Administraţia locală doreşte şi efectuarea unor lucrări în domeniul social-cultural. Astfel, la Jucu Herghelie (Jucu de Jos) se va reabilita clădirea grădiniţei, iar la Jucu de Mijloc vor fi efectuate lucrări de modernizare la sediul Cămiului Cultural. La fel ca şi în comunele vecine, Bonţida şi Iclod, la Jucu de Mijloc şi Jucu Herghelie se vor construi capele  în cimtire (aşa cer normele europene), iar în viitor aceleaşi investiţii vor fi  realizate şi în satele Gădălin şi Vişea.

Apropo: la Vişea s-a pus și problema construirii unui cămin cultural (în prezent locuitorii de acolo nu au o sală ca lumea pentru desfăşurarea unor activităţi cultural-artistice). Până în prezent, un fiu al satului, viceprimarul Mihai Cocoşi, a organizat în fiecare toamnă „Balul Strugurilor” într-un spaţiu mic, necorespunzător pentru astfel de evenimente. Tot la Vişea, deja este gata macheta noului stadion, de asemenea un proiect mai vechi al Primăriei comunei Jucu.

Când, zilele trecute, am părăsit satul Jucu de Sus, populaţia lucra la curăţirea şanţurilor de scurgere a apei de pe marginea drumului ce duce spre zona industrială. După topirea zăpezii a crescut şi nivelul Someşului Mic, însă cu inundaţiile nu au fost probleme. Cine ştie, însă, ce ne mai aşteaptă în perioada următoare!

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie