Dr. Marius Stan, Argonne National Laboratory (SUA): Inteligenţa artificială nu va distruge omenirea

Societatea umană este extrem de robustă şi inteligenţa artificială nu o va putea distruge, consideră dr. Marius Stan, cercetător la Argonne National Laboratory (SUA), informează AGERPRES.

„Eu cred că societatea umană este extrem de robustă. De fapt, nimic n-o va putea distruge, cu atât mai puţin ceva ce a fost creat de către oameni. Mai cred că inteligenţa artificială nu este atât de puternică pe cât se crede. Eu am lăudat calculatoarele pentru ceea ce pot face şi cred că ele pot deveni un partener într-o activitate de cercetare şi una de creaţie. Dar sunt foarte multe lucruri pe care un calculator nu le poate face deloc”, a afirmat dr. Stan, în cadrul conferinţei „Ştiinţă – Artă – Societate”, susţinută în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

El spune că un calculator „nu poate să aibă umor”. „Nu poate să aibă intuiţie, de exemplu. Nu poate să găsească o cale mai scurtă către o soluţie pe care un expert uman, care înţelege un domeniu, sau un artist care are o viziune, o poate obţine. Un calculator nu are simţul umorului. Nu poate să spună o glumă bună. Poate să învingă oamenii la şah, la go. (…) Calculatoarele calculează rapid şi au acces la date. Dar oamenii, creierul uman, fiinţa umană este mult mai complexă decât atât”, a argumentat el.

Dr. Stan este de părere că posibilitatea unei evoluţii negative a societăţii ca urmare a apariţiei calculatoarelor „nu se susţine”, dispariţia scrisului de mână nefiind capabilă să genereze acea „lene intelectuală” de care se tem unii cercetători. „Omenirea a existat cu mult înainte de apariţia scrisului de mână. Şi îmi imaginez că atunci când scrisul de mână s-a răspândit, au fost oameni îngrijoraţi. Că deodată nu vom mai vorbi, nu vom mai comunica: iată, putem scrie de mână pe o hârtie, o trimitem şi ce o să se întâmple cu noi, cu omenirea, că nu ne mai vedem la faţă, punem o hârtie într-un plic, care va fi dusă de călăreţi, sau de trăsuri… Şi iată că omenirea a trecut peste asta, pentru că este robustă, cum am mai spus. Aşadar, comparând cu situaţia de astăzi, eu sunt încrezător că ceea ce este preluat de calculatoare din activităţile noastre, inclusiv comunicarea, va elibera resurse ale creierul uman care vor fi redirecţionate către ceva ce nu ne putem imagina în acest moment. Nu pot spune ce va fi, pentru că nu ştiu. Cred că nu a apărut acea evoluţie pozitivă, care să fie rezultatul direct al faptului că scrisul de mână nu că dispare, dar scade ca importanţă şi este preluat de scrisul electronic”, a spus cercetătorul.

Acesta s-a declarat încrezător în atracţia pe care ştiinţa şi cultura o vor exercita şi pe viitor asupra tinerilor. „Ştiinţa şi cultura sunt robuste şi vor continua să existe şi vor atrage tineretul, care este capabil să înţeleagă şi să-şi corecteze orice tip de atitudine în mod logic, intuitiv, simplu. Oricât de experţi ne-am considera, noi nu putem să dictăm noii generaţii ce anume să facă. Iar eu nu mă tem că noua generaţie va suferi nici de lipsă de comunicare şi nu mă tem nici măcar că interesul tinerilor pentru ştiinţă şi artă va scădea. Cred că va fi acelaşi, dacă nu cumva mai mare. Poate formele de artă care-i vor atrage pe ei vor fi de neînţeles pentru noi. Sau modul în care vor practica ei ştiinţa va fi absolut diferit de al nostru şi ne va produce o stare de anxietate”, a încheiat dr. Marius Stan.

Plecat din România în 1997, pentru un stagiu postdoctoral, dr. Marius Stan a dezvoltat o bogată carieră ştiinţifică în Statele Unite ale Americii. Este doctor în chimie, cercetător principal la Argonne National Laboratory şi Senior Fellow la Universitatea din Chicago şi Universitatea Northwestern. Este specialist în chimie computaţională, fizician cu preocupări în termodinamica de non-echilibru, eterogenitate şi proiectarea materialelor pentru aplicaţii energetice şi electronice.

Articole din aceeasi categorie