Două zile de folclor în municipiul Gherla

La sfârşitul săptămânii trecute, pe străzile municipiului Gherla s-a dansat şi s-a cântat. Peste 400 de amatori ai dansului popular din ţară şi din Ungaria au participat la cea de a XXIV-a ediţie a tradiţionalului Festival internaţional de dansuri  populare, una din cele mai prestigioase manifestări artistice din oraşul de pe Someş.

Fundaţia gherleană care a iniţiat acest festival a oferit publicului, și în acest an, două zile, programe de înaltă ţinută. În ambele zile, în centrul municipiului a funcţionat Târgul de meşteşuguri populare. În aula Liceului Teoretic cu Predare în Limba Maghiară „Kemény Zsigmond”, de pe strada Fermei, a avut loc programul susţinut de elevii liceului din Aba, localitate din Ungaria, înfrăţită cu Gherla. În curtea liceului tinerii s-au delectat la concertul formaţiei „Abanda”, iar la Casa Municipală de Cultură s-a desfăşurat prezentarea echipelor de dansuri populare participante la festival. Prima zi s-a încheiat cu o şezătoare populară în sala de sport a Liceului Teoretic „Kemény Zsigmond”.

În cea de-a doua zi activităţile au debutat tot în centrul oraşului, unde în intervalul orar  9:00 – 19:00 a funcţionat Târgul de meşteşuguri populare. În sala Casei Municipale de Cultură s-a derulat cea de a VIII-a ediţie a Festivalului „Jocuri şi tradiţii populare pentru copii”, la care au participat 11 grupuri de elevi şi preşcolari din localitate, dar şi din Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Iernut. Întâlnirea micilor artişti a fost urmată de dezbaterea pe această temă, cu participarea instructorilor care au pregătit formaţiile de copii.

Gherlenii au avut și ocazia să admire parada ansamblurilor de dansuri pe străzile centrale ale municipiului, după care, pe scena din centru a avut loc spectacolul de gală. Pe rând s-au urcat pe scenă ansamblurile de dansuri populare din Sárospatak, Litér, Aba  şi Szentgál (Ungaria), „Valea Someşului”, „Dansatorii de pe Someş”, „Kaláka” şi „Kiskaláka” din Gherla, „Aranyeső” din Dej, „Bogáncs”, „Kisbogáncs”, „Zurboló” şi „Szarkaláb” din Cluj-Napoca şi „Csillagszem” din Topliţa (judeţul Harghita). După această reprezentaţie, în aplauzele sutelor de spectatori aflaţi în Piaţa Libertăţii a urcat  pe scenă cunoscuta solistă din Budapesta, Herczku Ágnes, care a interpretat câteva melodii populare culese în satul Vişea, comuna Jucu.

Seara, în sala de sport a liceului maghiar, tinerii au fost prezenţi la obişnuita  şezătoare populară, unde acompaniamentul muzical a fost asigurat de tarafurile „Harmadik”, „Ördöngös” şi „Kontrabanda”.

Sz.Cs.

Articole din aceeasi categorie