Două spectacole clujene în competiţia oficială. Plus unul în Teatru şi Societate

A 28 – a ediţie FNT este dedicată Cătălinei Buzoianu, om şi artist reprezentativ, aniversat anul acesta pentru împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani.
Director artistic al festivalului este Marina Constantinescu, doamna criticii teatrului românesc şi universal, sintetizând stagiunea recent încheiată drept “„o stagiune grea, în care multe teatre au avut probleme financiare. Cred că teatrul românesc arată în continuare ce înseamnă performanţă şi valoare, ce înseamnă să trăieşti în partea aceasta de Europă, ce ne doare, dar şi ce ne face să fim altfel – pentru că bucuria de a fi împreună la teatru rămâne, cred, unul din privilegiile lumii în care trăim”. Şi tot Marina Constantinescu a reamintit că a 28-a ediţie a FNT îi este dedicată marei artiste Cătălina Buzoianu şi a precizat că Festivalul îşi propune, în acest an centenar, „să aştepte publicul cu o sută de evenimente, bine gândite şi construite.”De aceea, ediţia din 2018 se desfăşoară sub semnul #fnt100.
În competiţia oficială au fost selecţionate 30 de spectacole, dintre care două sunt producţii clujene. Mă refer la DESPRE SENZAŢIA DE ELASTICITATE CÂND PĂŞIM PESTE CADAVRE de Matei Vişniec, regia şi decorul Răzvan Mureşan, costumele Ilona Lorincz la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, respectiv ÎNGERI ÎN AMERICA –„Sfârşitul lumii e aproape” şi „Perestroika” – de Tony Kushner, traducerea László Upor, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, decorul şi costumele Adriana Grand, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
În secţiunea Teatru şi Societatea. Acum au fost selecţionate şase producţii printre care şi ÎN UMBRA MARELUI PLAN, regia şi dramaturgia Catinca Drăgănescu, scenografia Anda Pop, Reactor de Creaţie şi Experiment Cluj-Napoca.
Festivalul Naţional de Teatru 2018 se va desfăşura la Bucureşti între 19 şi 29 octombrie.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie