Două noi expoziţii la Muzeul de istorie al municipiului Gherla

În această vară la Muzeul de istorie al municipiului Gherla, pe lângă obişnuitele exponate de istorie şi arheologie, vizitatorii au parte şi de două noi expoziţii de artă populară şi de sculptură. Cine trece pragul instituţiei are ocazia de a admira colecţia de costume populare şi obiecte de etnografie şi folclor a artistei Filep Erzsébet, membră a Asociaţiei Artizanilor din localitate, cunoscută şi apreciată atât în ţară, cât şi peste hotare prin lucrările de artă populară tradiţională din comuna Sic.
De fapt, asta este şi tematica expoziţiei deschisă în această perioadă în Sala Francofonă de la etajul muzeului, unde sunt prezentate publicului costume populare femeieşti şi bărbăteşti din Sic, mobilier din aceeaşi comună de pe Câmpie, pat aranjat tradiţional, diferite obiecte de bucătărie, dar şi costum popular femeiesc din comuna vecină, Fizeşu Gherlii.
Nu lipsesc nici obiectele de ceramică tradiţională din gospodăria ţărănească din localitatea Sic, dar nici frumoasele ştergare cu diferite motive populare. A doua expoziţie deschisă la parterul muzeului gherlean aparţine artistului plastic, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Deva, Ioan Şeu, prezentă deja a doua oară într-o sală de expoziţie din oraşul de pe Someş, domnia sa fiind născut în satul Nicula, comuna Fizeşu Gherlii, unde revine cu plăcere în fiecare an.
Dânsul colaborează de peste trei ani cu muzeul gherlean, unde în prezent expune 75 de sculpturi moderne din lemn şi marmură. Sunt lucrări deosebit de valoroase, unele din ele cunoscute şi publicului din Italia, Franţa, Germania, SUA, Siria, Ungaria şi Olanda. Îmbucurătoare, prezenţa talentatului artist Ioan Şeu la Gherla constituie o deschidere a unor puternice aripi ce se înalţă prin nedescrise traiectorii, obsedant verticale. Plăcerea domniei sale de a crea, de a sculpta a devenit un univers în care nimeni nu poate atinge nimic lumesc. După cum ne-a declarat directorul Muzeului de istorie Gherla, dr. Mihai Meşter, în luna octombrie artistul se va reîntoarce la Gherla cu noi lucrări de sculptură. Totodată, domnia sa donează toate sculpturile instituţiei gherlene, un gest frumos, de aplaudat..
Szekely Csaba

Articole din aceeasi categorie