Expoziție: „1921-2021: Centenarul marilor excursii ale geografului Emmanuel de Martonne prin România”

Povestea faimoaselor excursii științifice conduse de geograful francez E. De Martonne pe teritoriul statului român, în cadrul frontierelor rezultate în urma Primului Război Mondial, va fi prezentată în cadrul unei expoziții franco-române  -„1921-2021: Centenarul marilor excursii ale geografului Emmanuel de Martonne prin România” – organizate de Universitatea Babeș-Bolyai, prin Facultatea de Geografie și Muzeul de Istorie al Universității, împreună cu CNRS (UMR Géographie-cités) și Universitatea Sorbona din Paris. Expoziția va fi alcătuită din 8 postere în format tipărit, dar și în variantă digitală (prin coduri QR și un site special), prin care se prezintă aceste expediții.

„Expedițiile au avut un rol însemnat atât în aprofundarea cunoștințelor geografice despre România, cât în formarea unor specialiști ca Romulus Vuia, Raul Călinescu, Vintilă Mihăilescu, Tiberiu Morariu ș.a. Proiectată minuțios de către savantul francez și sprijinită cu toată convingerea de către profesorul George Vâlsan și colaboratorii săi de la Universitatea din Cluj, campania de teren din vara anului 1921 a constat în trei mari excursii:      prima, în Munții Apuseni (Muntele Mare, Padiș-Bătrâna, Biharia, Trascău și Metaliferi), desfășurată între 15 și 25 iulie; a doua, în Munții Retezat-Godeanu, Munții Banatului și valea Dunării, între 1 și 17 august; cea de-a treia, între 26 august și 11 septembrie, în Munții Rodnei, Alpii Bucovinei, Basarabia, Moldova și împrejurimi, Colinele Moldave din dreapta și stânga Prutului și Dobrogea Septentrională. Itinerariile campaniei au însumat peste 3.500 km parcurși în cele mai diverse modalități (pedestru, călare, cu automobilul, trenul și vaporul). La aceste  expediții conduse de E. de Martonne au participat, alături de cadre didactice și studenți ai Institutului de Geografie din Cluj și reprezentanți din alte instituții, precum profesorul Mihai David de Universitatea din Iași, Vintilă Mihăilescu, viitorul faimos geograf de la Universitatea din București, geologi renumiți precum G. Munteanu Murgoci, Gheorghe Macovei și Ion S. Atanasiu, Gheorghe Kirileanu, bibliotecarul Curții Regale, mai mulți profesori secundari, cadre militare de rang înalt ș.a. Rezultatele științifice ale campaniei din 1921 au fost publicate de Emmanuel de Martonne în Lucrările Institutului de Geografie, volumul I (1922, apărut în 1924), într-un amplu articol, redactat în limba franceză, intitulat Excursions géographiques de l’Institut de Géographie de l’Université de Cluj en 1921. Résultats scientifiques, pp. 45–211” – precizează organizatorii.

Expoziția „1921-2021: Centenarul marilor excursii ale geografului Emmanuel de Martonne prin România” se înscrie și continuă seria aniversărilor dedicate centenarului Marii Uniri de la 1918, centenarului înființării Universității Românești din Cluj (actuala Universitate Babeș-Bolyai) și centenarului geografiei românești clujene, fondată tot în anul 1919. Totodată, această expoziție face parte dintru-un amplu proiect francez de digitizare și punere în valoare a contribuției științifice a lui E. de Martonne la istoria și dezvoltarea geografiei mondiale.

Vernisajl expozoției va avea loc luni, 13 decembrie, de la ora 13:30, în foaierul Colegiului Academic al UBB. Expoziția va putea fi vizitată la Colegiul Academic (str. E. de Martonne nr.1) până sâmbătă,15 ianuarie 2022, de luni până vineri, între orele 10-17.

Versiunea digitală a expoziției este accesibilă la adresa: https://miralta-edito.wixsite.com/centenaireexposition.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut