Dorul de copilărie a redeschis porţile… sufletului

Aceste simbolice porţi ale sufletului au fost larg deschise, sâmbătă, la Cămăraşu, într-o zi de cireşar, frumoasă ca în toţi cei 11 ani de când primarul acestei comune de un pitoresc aparte, domnul Marcel Iancu Mocean, îşi invită fiii satelor, răspândiţi prin lume, pentru a poposi pentru o zi în satul copilăriei; sat ce a cunoscut veritabile schimbări în ultimii 15 ani, atât în dimensiunile sistematizării, dotărilor edilitare, dar şi în ceea ce priveşte comportamentul civic.

Nu exagerăm dacă afirmăm că în ziua marilor sărbători a Sânzienelor, a naşterii Sf. Prooroc Ioan Botezătorul şi Ziua Universală a Iei Româneşti, toate drumurile din această zonă estică a Câmpiei Transilvane au dus spre Cămăraşu.

Aici, în frumosul spaţiu de agrement oferit Şcolii gimnaziale şi celor două moderne baze sportive, a fost construită o plăcută şi necesară scenă unde se desfăşoară cele mai importante manifestări cultural-artistice estivale, o scenă pe care au urcat şi bucurat cu cântecele şi jocurile lor mulţi artişti consacraţi ai folclorului românesc, ai muzicii uşoare şi numeroase ansambluri artistice din judeţele transilvane.

 

Programul celei de a XI-a ediţii a sărbătorii „Fiii Cămăraşului”, eveniment cunoscut în zonă ca Târg al cireşelor (din păcate, acest delicios fruct a fost decimat de îngheţurile primăverii) a fost deschis de primarul unităţii administrative, domnul Marcel Mocean. Omul care a reuşit în 13 ani de zile să înlăture noroiul de pe străzile şi uliţele satelor Năoiu, Sâmboleni şi Cămăraşu, să modernizeze şi să doteze şcolile, căminele culturale, dispensarul uman şi Primăria cu logistică din tehnologia ultimelor generaţii, să introducă gazul metan, o lungă reţea de canalizare. De consilierea şi sprijinul său s-au bucurat mulţi întreprinzători în ale agriculturii, turismului şi comerţului, ca să nu mai amintim de investiţiile şi programele funcţionale pentru integrarea romilor, a căror pondere este de 22% din populaţia comunei.

După salutul de bun venit adresat sutelor de participanţi la această mare sărbătoare , Marcel Mocean şi-a exprimat bucuria că evenimentul pregătit de conducerea comunei coincide cu Sânzienele şi Ziua Universală a Iei Româneşti, ba mai mult, în prima parte a zilei de sâmbătă, elevii promoţiei de acum 45 de ani ai şcolii de aici, s-au întâlnit într-o lungă oră de… dirigenţie, unde au depănat amintiri ce par SF-uri pentru nepoţii lor de azi.

În aplauzele mulţimii, primarul, viceprimarul Dorin Marina şi secretarul comunei, Ioan Ormenişan, au invitat pe scenă cuplurile ce au împlinit 50 de ani de căsnicie, care au primit nu doar felicitări ci şi diplomă de merit, buchete de flori şi câte un plic din partea administraţiei locale. Şi, mai spunea primarul după acest moment ceremonial, că şi în acest an s-a desfăşurat Cupa târgului la fotbal, unde s-au întrecut şase echipe din sate, finala fiind câştigată de Unirea Cămăraşu, care s-a impus cu scorul de 6 – 5 în faţa veteranilor, după executarea loviturilor de la 11m.

Partea… protocolară odată isprăvită, a intrat în scenă regizorul spectacolului artistic, Tiberiu Groza, cunoscutul impresar şi director artistic al reputatului Ansamblu „Dor Transilvan”, reîntors recent în ţară după un reuşit periplu artistic pe scenele Americii. Mereu bine documentat asupra fenomenului artistic, pe care îl oferă cu generozitate publicului spectator, Tiberiu Groza a invitat Ansamblul „Fiii Cămăraşului” să deschidă adevărată paradă a portului, jocului şi cântecului popular. Despre Ziua Iei, spunea prezentatorul, aceasta este un adevărat simbol al portului, culturii şi creativităţii tradiţionale româneşti, care adaugă valoare şi manifestării scenice de azi. „Fiii Cămăraşului”, participanţi şi ei la multe festivaluri folclorice interne şi internaţionale, de unde au venit şi cu trofee, au prezentat publicului un dans din Cămăraş şi o Suită de pe Câmpie. De altfel, ei au mai revenit pe scenă, în altă ţinută, pentru a oferi sătenilor şi numeroşilor oaspeţi, alte jocuri din Moldova şi Maramureş, dar şi un reuşit dans unguresc. Aceşti tineri talentaţi vor participa, săptămâna viitoare, la „Festivalul minorităţilor” de la Suceava, iar peste o lună, ei vor ajunge în Ungaria şi Franţa, pentru a prezenta portul şi jocul românesc în două mari festivaluri internaţionale.

 

A urcat apoi pe scenă „Doina Sărmaşului”, care şi-a primit cuvenitele aplauze, iar tânăra solistă de muzică populară Maria Bărăian a debutat în acest frumos şi cuprinzător spectacol, prezentarea făcută de dl Groza generând optimismul de care avea nevoie. Şi cum muzica şi dansul se dezvoltă fără prea mari investiţii în comunitatea de ţigani a comunei, formaţia de dansuri ţigăneşti a demonstrat o coregrafie aparte, precum şi faptul că scena nu-i poate obosi uşor.

Recitalul Adinei Varga a fost bine apreciat de public, ca şi jocurile tinerilor din ansamblurile „Jucu Someşean”, „Dor de pe Câmpie” – Silivaş şi „Muguri de Cătina”, cărora organizatorii le-au oferit Diplome de participare şi o masă comună. Au avut parte de o prezentare substanţială din partea regizorului şi solistele Amalia Chiper Urian, Ana Georgeta şi Narcisa Balla, Dolfina Aştilean, iar prof. Sorina Lăpuşte, pe lângă aplauze, a primit buchete de flori şi un tort din partea elevilor, la împlinirea vârstei de 28 de ani în această frumoasă zi de sărbătoare.

Ne-am despărţit de fiii Cămăraşului înainte de recitalul Luizei Lăcătuş, al DJ Jonnessey @ Aner şi al jocului de artificii, când se prefigurau în amurg pământurile acoperite cu viguroase culturi de porumb, cartofi, floarea soarelui şi un grâu al cărui bob începe a mirosi a pâine proaspătă. Ce câmp bogat, ce oameni harnici şi frumoşi am lăsat în urmă! Poate tocmai de aceea am luat cu noi o parte din permanenta invitaţie a primarului Marcel Mocean: … şi la noi veţi găsi măcar un lucru care vă va capta atenţia şi dorinţa de a cunoaşte pe viu frumuseţea unică a acestor meleaguri ce însumează 51 km2, oameni prietenoşi, ospitalieri, care sporesc frumosul unei comune primitoare şi conectate plenar la pulsul european.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie