Donează sânge! Fii erou!

Respectând tradiția proiectului „Donează sânge! Fii erou!”, Organizația Studenților Mediciniști din Cluj organizează, în perioadele 3-4 mai și 7-11 mai 2018, o nouă campanie națională de donare de sânge.

Clujenii sunt invitați să se alăture inițiatorilor campaniei, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca (strada Nicolae Bălcescu nr.18, la colț cu str. Paris) între orele 7:30 – 14:00. Pe perioada campaniei, donatorii vor fi întâmpinați de voluntarii proiectului „cu o mulțime de premii, tombole, mâncare, sucuri, cafea, înghețată și multe alte surprize”.

Inițiatorii campaniei precizează că orice donator trebuie să îndeplinească anumite condiții, astfel: să aibă asupra sa actul de identitate sau permisul de ședere; să mănânce dimineață un mic dejun ușor, fără grăsimi; vârsta 18-60 ani; stare generală de sănătate bună; greutate corespunzătoare: femei>55kg, bărbați>60kg; să nu fi avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase; să nu fie alergic; să nu fie răcit; să nu fie sub tratament medicamentos; să nu aibă tensiune arterială >180/100 mmHg; să nu fie în perioada menstruației; să nu fie sub tratament anticoncepțional; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale sau dentare; să fie odihnit; să nu fie după tură de noapte la serviciu; să nu fi consumat alcool în ultimele 72 ore; să nu fi mâncat grăsimi în ultimele 24 ore; să nu fie în pensie de boală (indiferent de diagnostic); să nu se fi vaccinat în ultimele 2 săptămâni; să nu-și fi făcut tatuaje în ultimele 6 luni.

Donatorul de sânge beneficiază de o serie de facilități: primește 7 bonuri de masă cu care va putea face cumpărături în orice magazin care acceptă bonuri de masă; o serie de analize de sânge gratuite: Hepatită B și C, HIV (SIDA), VDRL (Sifilis), HTLV (Leucemie), Hemoglobină, Grup (A, B, O, AB), Rh (D), Anticorpi antieritrocitari (pentru fetele cu Rh – ); primește o adeverință pentru reducere de 50% pentru transportul în comun (RATUC) pentru o lună și o zi liberă.

„Donează sânge! Fii erou!” face parte din cea mai mare campanie națională organizată până acum, care se desfășoară simultan în 11 centre universitare din România: Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Târgu-Mureș, Timișoara și Sibiu. La realizarea campaniei din Cluj-Napoca contribuie aproximativ 100 de voluntari activi ai proiectului, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie