Donald Trump în Arabia Saudită. Ce înseamnă?

De obicei, prima vizită oficială a unui preşedinte american este făcută în ţările vecine, Canada, Mexic, sau dacă nu, în Europa, evident într-o ţară aliată sau membră NATO.

Vizita lui Donald Trump în Arabia Saudită, vine într-un moment cheie al politicii regionale ale Orientului Mijlociu. Pe de-o parte tocmai am avut alegerile din Iran, unde se pare că victoria lui Hassan Rouhani va duce Iranul spre o direcţie moderat occidentală, dar totuşi cu anumite rezerve în ceea ce priveşte expansiunea sferelor de influenţă ale SUA în Orientul Mijlociu şi continuarea (încă sub semnul întrebării) atitudinii lui Donald Trump despre Acordul Nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. De cealaltă parte, o vizită de asemenea anvergură (voi detalia mai jos de ce, şi ce a fost diferit de celelalte vizite ale precursorilor lui Donald Trump în Arabia Saudită), vine în momentul în care în Orientul Mijlociu, după ce ISIS a început să piardă teren iar forţele guvernamentale ale lui Assad au cam învins rebelii şi au securizat puterea, momentan singura mare putere (mă refer aici din prisma puterii nucleare, deoarece dacă e să ne referim şi la alte aspecte, şi Uniunea Europeană reprezintă o mare putere, dar de obicei problematica din Orientul Mijlociu se drege cu un „spate” militar) care influenţează masiv politica regională este Rusia.

La finele anului trecut Rusia şi Iran au semnat o sumedenie de acorduri de cooperare energetică şi de liber schimb, fiind un lucru de care Iranul are nevoie pentru a se dezvolta, mai ales după ridicarea sancţiunilor de către occident. În acelaşi timp, Rusia a semnat un acord, tot la finele anului trecut cu Turcia, stat membru NATO dar a cărei poziţie în cadrul Alianţei Nord Atlantice este sub semnul întrebării la momentul actual, date fiind referendumul din 16 aprilie şi direcţia neclară a Turciei în privinţa poziţiei faţă de occident.

Dacă e să luăm în calcul nevoile Rusiei de dezvoltare a interesului propriu în zonă, vizita lui Donald Trump vine în contrapartidă.

A fost o vizită de reconfirmare a parteneriatului strategic dintre SUA şi Arabia Saudită, dar mai mult a fost o vizită care anunţă implicarea Statelor Unite în politica regională, luând în seamă contextul de după Primăvara Arabă, unde Statele Unite, după retragerea trupelor din Irak şi Afghanistan, nu s-au mai implicat direct în Orientul Mijlociu.

Faptul că, înalţii demnitari din Washington în frunte cu Donald Trump au participat la ceremonii festive tipice culturii arabe, lucru care nu a mai fost făcut de către niciun preşedinte american înainte de Donald Trump arată două lucruri. Pe de-o parte arată faptul că Donald Trump a pornit de pe-o poziţie slabă în politica internă, ceea ce se proiectează şi asupra imaginii externe a SUA şi asupra percepţiei celorlaţi actori globali, iar pe de altă parte arată faptul că Donald Trump are nevoie de Arabia Saudită pentru viitoarele întreprinderi militare, şi atunci le-a făcut pe plac, inclusiv prin adoptarea de moment a tradiţiilor culturii arabe.

Mai este un aspect important şi acela e şi faptul că Rusia, crescându-şi prezenţa şi influenţa, întărind cooperarea cu Iran şi Turcia – prin faptul că Rusia va pompa fonduri serioase în Iran pentru dezvoltarea capacităţilor acestuia de exploatare a petrolului, Arabia Saudită se simte ameninţată din punctul acesta de vedere, iar o reafirmare a parteneriatului strategic cu SUA este bine-venită.

Cel mai important este probabil acordul de cooperare militară semnat cu efect imediat în valoare de 110 miliarde de dolari, şi a unui alt protocol de colaborare militar de 350 miliarde de dolari pentru următorii 10 ani. Ceea ce e clar este că aceste acorduri nu sunt legate de operaţiunile militare din Yemen, ci de o rearanjare a ordinii regionale prin prisma sferelor de influenţă ale SUA şi Rusia.

Este important de urmărit acest deznodământ şi implicaţiile ulterioare ale acestei vizite, deoarece, părerea mea, este că implicarea Statelor Unite în Orientul Mijlociu, post-Primăvara Arabă de abia acum începe…

Vlad Zubac

Articole din aceeasi categorie