Doina Pană fără TVA sau invers

Pecenta idee a minstrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană de a se face o “deducere de TVA” pentru mijloacele de mass-media care prezintă ştiri pozitive (ce-i drept, doamna ministru s-a referit doar la “tv”, dar sper că această generoasă iniţiativă se va aplica şi celorlalţi) m-a pus serios pe gânduri. Ca să vedeţi de ce, haideţi să încercăm a înţelege ce a gândit titulara portofoliului de la Ape şi Păduri.

Iată: “În plus, mai este un principiul psihologic simplu, te identifici cu ceea ce vezi. Iar tânărul care se uită la tv, se identifică cu ceea ce vede. Şi el când vede că se parvine uşor prin prostituţie, prin furt… şi avem atât de multe exemple pozitive. (…) Acest lucru se poate face numai prin unele măsuri legislative. Eu văd la modul, să existe şi ştiri pozitive. Putem veni cu o deducere de TVA, cu o impunere clară. (…)”, a spus Doina Pană.

Cred că punctul de vedere al domniei sale merită luat în seamă (căci se vorbeşte despre o “impunere”) şi în calcul (asta apropo despre “deducerea de TVA”), aşa că, încercând să-mi imaginez cum ar putea fi pus în practică, vă propun, absolut gratuit, o soluţie în sprijinul acestei iniţiative. Câteva exemple din diferite domenii ar fi, probabil, lămuritoare.

Justiţie. Zeci de mii de oameni, din toate oraşele ţării, şi-au manifestat, zile în şir, entuziasmul nemărginit şi sprijinul necondiţionat faţă de adoptarea de către Guvern a Ordonanţei 13, prin care era dezincriminat abuzul în serviciu şi şi-au exprimat sentimentul de profundă solidaritate faţă de Liviu Dragenea, preşedintele PSD, unul dintre potenţialii beneficiari ai acestei ordonanţe.

Cultură. Domna Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a ţinut adevărate lecţii de elocinţă, în limbile engleză şi franceză, la Conferinţa Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi la ONU. În ambele ocazii a fost aplaudată minute în şir.

Agricultură. Unele dintre oile care mai pasc pe strămoşeştile nostre meleaguri l-au desemnat pe domnul Petre Daea, ministrul Agriculturii, drept “statuie vie” şi la propus ca posibil “simbol de ţară”.

Educaţie. Fostul prim ministru Victor Ponta, şi actualul premier Mihai Tudose sunt consideraţi adevăraţi corifei în domeniile în care şi-au susţinut lucrările de doctorat, iar cei citaţi şi – mai ales – cei necitaţi în aceste monumentale opere de importanţă mondială s-au declarat onoraţi de onoarea care le-a fost făcută.

Economie. În primele 7 (şapte) luni ale acestui an, Guvernul României a reuşit epocala performanţă de a împrumuta toate instituţiile financiare din lume cu suma de 10 (zece) miliarde euro. Guvernul promite continuarea acestei tendinte de apreciere accentuată a economiei naţionale.

Societate. În România, majoritatea covârştoare a pensionarilor beneficiază de pensii speciale, de peste zeci de mii de lei, însoţite de imediata reangajare în funcţii excelent remunerate în aparatul de stat, pe baza “experienţei de viaţă”.

Sport. Recentul manual de sport emis de actualul ministru al Educaţiei Liviu Pop şi-a dovedit eficienţa încă înainte de a fi predat, astfel că naţionala de fotbal s-a calificat deja en-fanfare la toate campionatele modiale, europene şi care or mai fi.

Sper că aceste exemple vor veni în sprijinul colegilor din presă şi vor constitui un serios imbold pentru doamna ministru Pană în continuarea demersurilor domniei sale. Sau invers.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie