Dohotaru acuză autorităţile de neglijenţă în serviciu, în cazul Pata Rât

Deputatul independent, Adrian Dohotaru, a depus un denunţ penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, document prin care solicită dispunerea măsurilor necesare pentru dentificarea şi sancţionarea persoanelor responsabile de producerea incendiilor de la groapa de gunoi de la Pata Rât. Totodată, acesta acuză manangementul defectuos al deşeurilor şi lucrărilor de la Pata Rât, considerând că evoluţia actuală a dezastrelor din această zonă ar fi putut fi evitată dacă autorităţile nu ar fi neglijat, „fie din culpă sau poate chiar cu bună ştiinţă”, caracteristicile solului vechiului depozit în vederea contractului de închidere şi ecologizare a sitului.
Potrivit deputatului Adrian Dohotaru, Zona Pata Rât este la ora actuală un spaţiu puternic poluat datorită ineficienţei administrative în soluţionarea problemei deşeurilor în Cluj-Napoca şi solicită sancţionarea persoanelor responsabile. „Crizele de mediu apărute în această zonă au fost potenţate de repetatele incendii care au loc începând cu 2015. Conform informaţiilor publice prezentate de ISU, aceştia au avut 28 de intervenţii cumulate la rampele de gunoi din această zonă doar în ultimul an, iar sâmbătă, 21 octombrie 2017, a avut loc cea de-a 29-a.”, arată Dohotaru în plângerea penală, adăugând: „ Consider că este evidentă intenţia repetată a celor care au săvârşit aceste acţiuni având în vedere că incendiile se produc într-o zonă nefrecventată de public, unde au acces doar anumite persoane. Având în vedere pericolul public asupra sănătăţii la adresa a zeci de mii de cetăţeni datorat răspândirii fumului de la aceste incendii, precum şi de la sporirea volumului de levigat care se poate scurge în Someş, vă cer să dispuneţi măsurile necesare pentru a identifica şi sancţiona persoanele responsabile de acest lanţ de distrugeri”, solicită Dohotaru, în plângerea penală, considerând că faptul că de fiecare dată când izbucneşte un asemenea incendiu camerele de supraveghere ale rampelor de la Pata Rât prezintă defecţiuni care le împiedică funcţionarea, nu este o coincidenţă.
Mai mult, în documentul depus la parchet, Dohotaru acuză autorităţile de neglijenţă în serviciu şi superficialitate, spunând că proiectele din zonă prezintă deficienţe tehnice. „În privinţa suspiciunilor privind săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, menţionez că recent au fost publicate expertize tehnice realizate de Universitatea Tehnică, de SC Expert SRL privind alunecările şi de Universitatea Sapientia privind poluarea care arată deficienţele profunde ale proiectelor de investiţii desfăşurate în zona Pata Rât. Este evident că aceste deficienţe au apărut datorită unei planificări superficiale, încă din etapele incipiente, care ar fi putut fi evitate cu o minimă diligenţă. Evoluţia actuală a dezastrelor din această zonă ar fi putut fi evitată dacă autorităţile nu ar fi neglijat, fie din culpă sau poate chiar cu bună ştiinţă, caracteristicile solului vechiului depozit în vederea contractului de închidere şi ecologizare a sitului”, consideră parlamentarul clujean. Arătând că argila constituie un sol foarte instabil, Dohotaru spune că depozitarea unui volum foarte mare de deşeuri pe acest sol „este o reţetă pentru un dezastru care nu putea fi ignorat decât printr-o neglijenţă crasă”, aspect care nu trebuia ignorat nici când s-a luat decizia concentrării volumului de deşeuri pe o suprafaţă redusă de la 22 la 18 hectare. „Ignorarea acestei situaţii de fapt a dus la costuri suplimentare de milioane de euro, suportate de bugetul judeţean, cu scopul de a repara impactul greşelilor din faza de planificare, arătând că autorităţile nu sunt capabile să gestioneze o asemenea situaţie. Însă, prejudiciile aduse locuitorilor din zonă ca urmare a poluării sunt inestimabile. În concluzie, este evident că ne aflăm în prezenţa infracţiunilor menţionate, distrugere şi neglijenţă în serviciu, fiind îndeplinite condiţiile privind tipicitatea şi antijuridicitatea faptelor, precum şi vinovăţia factorilor de decizie. Este imperios necesară stabilirea gradului de responsabilitate a funcţionarilor din cadrul Consiliului Judeţean care au avut un rol în gestionarea şi implementarea SMID şi care, prin neglijarea situaţiei de fapt, au determinat dezastrul ecologic şi de sănătate reprezentat de poluarea survenită în urma incendiilor şi creşterii nivelului levigatului”., conchide Dohotaru, în decumentul adresat Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.
A.S.

Articole din aceeasi categorie