Divizia 4 Infanterie „Gemina”, pregătită să-şi îndeplinească misiunile

Peste 3.700 de activităţi principale de instrucţie a comandamentelor şi forţelor, participarea la numeroase exerciţii naţionale şi internaţionale şi implicarea în mai multe misiuni în afara statului român au fost în linii mari activităţile desfăşurate cu succes de Divizia 4 Infanterie „Gemina” şi unităţile subordonate.

În prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, la sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a avut loc, recent, şedinţa de evaluare a activităţii diviziei în anul 2017. În analiza prezentată de comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Virgil-Ovidiu Pop, însoţit de echipa sa de comandă, au fost afişaţi principalii indicatori care evidenţiază efortul personalului militar şi civil pentru anul în curs şi au fost expuse directivele de acţiune pentru anul viitor.

Principala concluzie desprinsă în urma analizei activităţii a fost că „Divizia 4 Infanterie ,,Gemina” este în măsură să îşi îndeplinească misiunile / sarcinile specifice”. Potrivit analizei activităţii marii unităţi cu sediul la Cluj-Napoca, în 2017 militarii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au avut peste 3.700 de activităţi principale de instrucţie a comandamentelor şi forţelor, tabere de instrucţie la munte vara şi iarna, mobile, tabere la cursurile de apă şi în poligoane. De asemenea, în cursul anului 2017, forţele diviziei au participat la exerciţii naţionale şi multinaţionale cum ar fi: „Saber Guardian 17”, „Saber Junction 17”, „Combined Resolve VIII” (Germania), „Brave Warrior 17” şi „Wise Foresight 17” (Ungaria), „Rapid Trident 17” (Ucraina), „Wind Spring 17” (Centrul Naţional de Instruire Întrunită Cincu), „Resolute Castle 17” (exerciţiu de geniu) şi altele.

Pe linia participării structurilor şi militarilor Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în anul 2017, la misiuni în afara teritoriului statului român, în situaţia centralizatoare se găsesc următoarele teatre de operaţii: Afganistan (în principal, în misiunea „Resolute Support”), Balcani (în cadrul operaţiilor sub egida U.E. din Bosnia-Herţegovina şi Kosovo); Congo, Sudan, Georgia (misiuni sub egida ONU şi UE cu observatori şi ofiţeri de legătură). Nu în ultimul rând, la acest sub-indicator pot fi menţionate forţele diviziei „în aşteptare”, dislocabile la ordin pentru misiuni de menţinere a păcii.

Totodată, în planul cooperării militare internaţionale, în anul 2017, Brigada 81 Mecanizată a fost desemnată să participe la iniţiativa Germaniei din cadrul Conceptului Naţiunilor Cadru, în subordinea Diviziei Germane de Reacţie Rapidă, structură cu care a desfăşurat activităţi de cunoaştere şi de pregătire în comun.

La finalul analizei, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, a declarat: „procesul de autoevaluare a activităţii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” pentru anul 2017 s-a derulat în aceeaşi notă cu care marea unitate a obişnuit pe toată lumea: cu foarte multă disciplină şi cu foarte mult realism. Plecând de la abilitatea diviziei de a genera forţe pentru misiuni în afara teritoriului statului român, de a pune la dispoziţie, într-un stand-by permanent, rezerve pentru angajamentele multinaţionale şi de a asigura un parteneriat cu Divizia de Reacţie Rapidă germană şi ajungând la abilitatea marii unităţi de a administra, în condiţii de siguranţă, un vast patrimoniu, putem spune că a fost un an de care Divizia 4 Infanterie trebuie să fie foarte mândră”.

Divizia 4 Infanterie “Gemina” a fost şi este una dintre structurile reprezentative ale Armatei Române, cu rezultate remarcabile atât în timp de pace, cât şi în timp de război. Comandamentul Diviziei 4 Infanterie Gemina situat în capitala istorică a Transilvaniei, municipiul Cluj Napoca, are în zona sa de responsabilitate 20 de judeţe.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Divizia 4 Infanterie „Gemina”, pregătită să-şi îndeplinească misiunile

  1. Unu'

    „Saber Guardian 17”, „Saber Junction 17”, „Combined Resolve VIII” (Germania), „Brave Warrior 17” şi „Wise Foresight 17” (Ungaria), „Rapid Trident 17” (Ucraina), „Wind Spring 17” (Centrul Naţional de Instruire Întrunită Cincu), „Resolute Castle 17”

    Numele operatiunilor spune tot: suntem o natie cotropita, economic, militar si cultural. Ar fi de preferat o singura operatiune, numita „Dambovita”. Pe cine il duce capul, va pricepe.