Dispozitive medicale moderne pentru pacienți

La propunerea Ministerului Sanătății, Guvernul a aprobat, joi, o Hotărâre de Guvern  care prevede reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS și finanțat din bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare și control al nivelului glicemiei.

Astfel, structura Programului național de diabet va cuprinde de acum două subprograme distincte, și anume subprogramul de diabet zaharat tip 1, respectiv subprogramul de diabet zaharat tip 2 și alte tipuri de diabet zaharat – tipuri specifice și diabet gestațional.

Actul normativ reglementeză și cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1 – sisteme de monitorizare continuă a glicemiei și sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum și a materialelor consumabile aferente acestora. Pacienții vor avea acces la aceste dispozitive pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății. Se estimează că, printre beneficiari, sunt și 3600 de copii.

Conform celor anunțate de Ministerul Sănătății, prin actul normativ aprobat de Guvern a fost introdus și un nou dispozitiv medical în subprogramul de diagnostic și tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos, parte integrantă a Programului național de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță. Este vorba de dispozitivul de stimulare cerebrală profundă, ce va fi acordat bolnavilor cu  epilepsie rezistentă la tratament medicamentos. Astfel – declară ministrul Sănătății, Sorina Pintea -, cazurile care până acum necesitau tratament în străinătate vor putea fi rezolvate în țară.

M. T.

Articole din aceeasi categorie