Direcţia de Cultură Cluj a luat măsuri în cazul Monumentului Avram Iancu din Huedin

Direcţia Judeţeană de Cultură Cluj s-a autosesizat în cazul lucrărilor neautorizate făcute la Monumentul lui Avram Iancu din Huedin şi a dispus readucerea edificiului la starea iniţială. Directorul instituţiei Victor Cubleşan a anunţat că în cursul zilei de luni s-a dispus să se dea jos materialele care au fost folosite până acum şi să se facă lucrări astfel încât statuia să arate aşa cum a fost la inaugurare în 1968. Cubleşan a precizat că firma desemnată să se ocupe de monument nu a respectat proiectul aprobat de Direcţia Judeţeană de Cultură Cluj, precizând că problemele pot fi încă remediate. „Proiectul aprobat de Ministerul Culturii prevedea intervenţii de curăţare şi de întreţinere a statuii şi a soclului. În realitate, firma a trecut la lucrări de reabilitare extinsă şi nu ne-au anunţat că vor modifica soclul. Din primele discuţii, au motivat asta prin faptul că soclul era prea afectat şi au promis că la sfârşitul lucrării vor înlocui plăcile deteriorate de granit cu unele identice. Lucrările sunt avansate, dar se poate reveni şi se pot remedia eventualele probleme. Am cerut să oprească lucrările şi să readucă monumentul în starea sa iniţială, adică să dea jos materialele respective şi betonul”, a afirmat Cubleşan. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură a menţionat că aşteaptă ca firma care se ocupă de lucrările la monumentul din Huedin să vină cu soluţii astfel încât opera lui Romulus Ladea să arate că în 1968, când a fost inaugurată. „Acum, ei au două variante. Dacă va fi să reia lucrările, fie vor demonta placajul de piatrăşi vor scoate pietrele care mai pot fi refolosite, iar apoi le vor pune la loc, urmând să completeze cu alte pietre exact la fel, fie vor da jos statuia şi se vor ocupa serios de soclu, demontându-l piesă cu piesă. A doua variantă este mai costisitoare şi ar dura mai mult. Cert este că, indiferent de metodă, noi le-am solicitat ca statuia să arate exact aşa cum era la inaugurare, în 1968. Asta înseamnă să se păstreze neschimbată inclusiv forma şi dimensiunea soclului, pentru că aşa cum ar fi vrut ei să-l facă, la final ar fi ajuns să avem un soclu mai mare”, a adăugat Cubleşan.
Monumentul Avram Iancu din oraşul Huedin, operă a marelui sculptor Romulus Ladea, a fost grav alterat în cadrul unor lucrări de reabilitare iniţiate de membrii Clubului Rotary din Huedin. Deşi proiectul tehnic şi autorizaţiile prevedeau clar ce intervenţii trebuie realizate pentru a nu compromite monumentul dedicat memoriei Craiului Munţilor, cei care au executat lucrările nu au ţinut cont de aceste aspecte, reuşind să transforme acest simbol al oraşului într-un kitsch de zile mari. Primăria Huedin a autorizat în cazul soclului înlocuirea elementelor de piatră afectate, cu acelaşi tip şi formă de rocă, precum şi curăţarea şi refacerea mortarului de rost şi a altor elemente de legătură. În cazul bustului din bronz a lui Avram Iancu s-a prevăzut curăţarea chimică de către o firmă specializată în acest sens. Aceste propuneri de intervenţie la monument au fost avizate şi de Direcţia Judeţeană de Cultură Cluj, instituţie care are printre atribuţii protejarea patrimoniului cultural naţional.
Odată cu demararea lucrărilor, nu s-a mai ţinut cont de proiectul eliberat de Primărie şi avizat de Direcţia Judeţeană de Cultură Cluj, trecându-se la acoperiarea soclului monumentului cu armătură de fier şi un strat de adeziv peste care se vor aplica plăci finisate din andeziv. Acest lucru afectează grav opera marelui artist Romulus Ladea, deoarece soclul monumentului a fost gândit şi realizat din piatră de granit care nu poate fi acoperită cu altceva, deoarece schimbă profund viziunea artistului.
Liderul PSD Cluj, Horia Nasra susţine că demersul de reabilitare al monumentului lui Avram Iancu din Huedin, binevenit de altfel în An Centenar, este umbrit, la propriu, de soclul monumentului. „Această “reabilitare” a alterat opera artistului Romulus Ladea, piatra de granit de pe soclul monumentului având o valoare simbolică importantă, reprezentând stâncile Munţilor Apuseni. Lucrările de reabilitare şi de curăţare la monumentul lui Avram Iancu din Huedin au fost avizate de Direcţia Judeţeană de Cultură Cluj, însă NU în această formă. Cu siguranţă că în referatul privind obiectivul „Reparaţii soclul şi curăţare statuie Avram Iancu” nu era inclusă deteriorarea monumentului… Îi solicit domnului primar Mircea Moroşan să explice cum s-a ajuns la această alterare, şi Direcţiei Judeţene de Cultură Cluj un punct de vedere” a declarat deputatul Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj.

S.P.

Articole din aceeasi categorie