Dincolo de muzică, culoare, artificii şi voie bună

• Din experienţa de voluntar Untold •

Week-end-ul acesta a avut loc a treia ediţie a festivalului Untold. Desfăşurat în Parcul Central al oraşului, evenimentul a strâns zeci de mii de participanţi în cele 4 zile: 71 000 de oameni conform estimărilor din a treia zi. Aceştia au venit din toate colţurile ţării şi ale lumii atraşi de muzica electrizantă şi… artificii.
Dincolo de petrecere a existat un grup mare de oameni care s-au ocupat în permanenţă de buna desfăşurare a lucrurilor. În timp ce mii de oameni dădeau frenetic din mâini pe beat-urile DJ-ilor de pe scenă, aceşti oameni harnici îşi concentrau toate forţele pentru a rezolva orice problemă ivită.
Din această numeroasă echipă au făcut parte şi voluntarii. În general tineri liceeni şi studenţi , armata de 4000 de voluntari în tricouri roşii era răspândită în toate colţurile festivalului, precum şi în spatele uşilor închise ale organizatorilor.

Mai mult decât un simplu festivalier
”Întreabă-mă” – iată imprimeul de pe tricoul voluntarului Untold. Scris în engleză pentru a fi înţeles şi de turişti, mesajul indică rolul voluntarului în festival: omul de ajutor în toate. De la cea mai banală întrebare de orientare în spaţiu, până la cele mai mari probleme, el are un răspuns şi o rezolvare pentru toate.
Voluntarul cunoaşte tot ceea ce cunosc şi participanţii la petrecere precum şi aspecte din spatele organizării, informaţii inaccesibile pentru alţii. El este instruit să fie un reprezentat şi o autoritate în cadrul festivalului.

O experienţă de învăţare
Astfel, tânărul voluntar are parte de o adevărată experienţă de învăţare, de folos pentru dezvoltarea sa profesională. Oamenii cu care acesta interacţionează în mod direct: tehnicieni, organizatori, reprezentanţi ai serviciilor speciale, artişti şi oameni din toate colţurile lumii prezenţi la festival – fiecare în parte oferă o mică, dar valoroasă experienţă de cunoaştere.
Simplul fapt că a stat pe puţin 6 ore în fiecare zi în întâmpinarea miilor de participanţi îi oferă tânărului voluntar o imagine despre lume şi oameni; îi oferă ocazia de a vedea cum arată şi se comportă oameni din nivele sociale diferite, din oraşe şi ţări diferite, din culturi diferite. Într-un cuvânt, îi oferă o perspectivă diferită, de ansamblu asupra lumii în care trăieşte, pe care nu o poate dobândi altfel.

Nu doar o echipă, ci o familie
Mulţi spun că voluntarii urmăresc doar intrarea liberă în festival. Dacă ar fi aşa, nu ar exista voluntari care să stea peste program când situaţia o cere şi nici nu ar rămâne pe posturi în ciuda ploii (aşa cum s-a întâmplat duminică noapte).
Există un anumit spirit între voluntari care îi transformă într-o familie. Când un voluntar întâlneşte un altul pe stradă nu trece indiferent, ci îl salută ca pe un prieten. Deşi poate nu îl cunoaşte personal, nu simte că a întâlnit un străin.
Dincolo de muzică, artificii şi decorul de poveste oferit de festival, pentru un voluntar Untold înseamnă 4 zile şi 4 nopţi de petrecere şi muncă continuă. Voluntariatul este o experienţă, căreia cei care nu o au nu îi simt lipsa dar care, pentru cel ce a fost acolo, este de neînlocuit.
Foto-text: Felicia PETREA
Feliciapetrea2016@gmail.com

Articole din aceeasi categorie