Diana Păun (consilier de stat): Sistemul medical e subfinanțat; puținii bani – cheltuiți nejudicios

Creșterea cheltuielilor publice cu sănătatea până la 7% din PIB, o mai bună colectare și direcționare către Ministerul Sănătății a banilor proveniți din taxa pe viciu, dar și dezvoltarea sistemului de asigurări voluntare de sănătate complementare celor din sistemul public sunt soluții accesibile României, a afirmat luni consilierul de stat Diana Păun, de la Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, informează AGERPRES.

„Provocările cu care se confruntă sistemul de sănătate românesc sunt bine cunoscute. Resursele financiare insuficiente stau de fapt la baza celorlalte probleme. Infrastructura medicală deficitară, accesul inegal la servicii, exodul personalului medical și așa mai departe. Realitatea este următoarea și o știm cu toții: sistemul medical este subfinanțat, practic cu cel mai mic procent din PIB alocat sănătății din rândul statelor membre UE. Puținii bani sunt cheltuiți, din păcate, nejudicios și avem încă dificultăți în atragerea fondurilor europene pe domeniul sănătății. Soluțiile raportului vizează o mai bună valorificare a celor patru surse de finanțare pe care le știm: asigurările sociale de sănătate, asigurările voluntare de sănătate, finanțarea guvernamentală și cheltuielile din buzunar. Spre exemplu, creșterea cheltuielilor publice cu sănătatea până la 7% din PIB, o mai bună colectare și direcționare către Ministerul Sănătății a banilor proveniți din taxa pe viciu, dezvoltarea sistemului de asigurări voluntare de sănătate complementare celor din sistemul public sunt soluții accesibile României”, a punctat consilierul de stat, la dezbaterea „Resurse pentru Sănătate”, organizată cu prilejul prezentării rezultatelor studiului „Opțiunile pentru finanțarea asistenței medicale și a medicamentelor în România”.

Potrivit Dianei Păun, practica arată că nici un sistem de sănătate nu este perfect, iar provocarea de a asigura sustenabilitatea unui sistem de sănătate prin alocări eficiente ale resurselor financiare este una comună, indiferent că este vorba despre sistemul american, sistemul Bismarck sau sistemul Beveridge.

„Nevoile de sănătate sunt practic nelimitate, presiunea fiind și mai mare în contextul îmbătrânirii demografice cu care se confruntă atât țara noastră, cât și restul țărilor din Europa, iar resursele sunt întotdeauna limitate”, a afirmat medicul.

Articole din aceeasi categorie