Dezbatere publică pe bugetul municipalităţii în 2017

• Ambiţia lui Boc: Cluj-Napoca, oraşul cu cel mai înalt standard de calitate a vieţii în România •

Primarul Emil Boc a prezentat, în cadrul dezbaterii publice privind proiectul de buget al Municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2017, desfăşurate luni după-masă, în Sala de Sticlă a Primăriei, principalele priorităţi strategice ale bugetului.

Potrivit edilului, cinci sunt cele mai stringente probleme de care este preocupată municipalitatea clujeană şi pe care doreşte să le rezolve în acest an. Astfel, pe primul plan se află planificarea multianuală a proiectului conform Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca, respectiv integrarea bugetului în strategiile dezvoltate de comunitatea clujeană – strategii adoptate deja de legislativul municipalităţii. Urmează două obiective prioritare, respectiv menţinerea facilităţilor privind investiţiile şi locurile de muncă în Municipiul Cluj-Napoca şi susţinerea municipiului nostru ca şi centru naţional şi internaţional de Inovare, Cercetare şi IT – proiect derulat în jurul universităţilor, cu accent pe cercetare, inovare şi IT. De asemenea, primăria are ca obiectiv prioritar soluţionarea principalei provocăre a oraşului – decongestionarea traficului – prin realizarea centurii metropolitane a Clujului, inclusă deja în Master Planul de Transport.

„Totul depinde de rapiditatea cu care Guvernul se va mişca pentru ca aceşti bani sa fie disponibili”, a subliniiat Boc. Ultima dintre cele cinci priorităţi, menţionate la începutul dezbaterii, o reprezintă ambiţia autorităţilor locale de a transforma municipiul Cluj-Napoca în oraşul cu cel mai înalt standard de calitate a vieţii în România.

Totodată, potrivit prezentării făcute de Executivul Primăriei în faţa cetăţenilor municipiului, principalele priorităţi pentru anul 2017 sunt următoarele: demararea unui nou program multianual de modernizare a infrastructurii rutiere care să cuprindă şi străzile din noile extinderi ale oraşului; introducerea în circulaţie a 8 noi troleibuze şi achiziţia publică a altor mijloace de transport în comun noi: 50 de autobuze, 6 garnituri de tramvai şi 10 autobuze electrice; crearea de benzi dedicate pentru transportul în comun pe axa est-vest, între Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi Calea Moţilor; menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi; finalizarea unui parking suprateran şi începerea lucrărilor de construcţie la cel puţin 3 noi parkinguri; iniţierea lucrărilor de amenajare a primelor 40 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere; atragerea de finanţări europene pentru reabilitarea termică a cel puţin 30 de noi blocuri; finalizarea etapei a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest; dezvoltarea unui sistem public de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, bolnave, vulnerabile sau singure; deschiderea unei creşe pe str. Donath nr. 238, începerea construcţiei unei creşe pe str. Gr. Alexandrescu nr. 47A şi modernizarea creşei de pe Septimiu Albini nr. 91; menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală”; extinderea capacităţii Sălii Polivalente la peste 9.300 de locuri, urmând să găzduim Campionatele Europene de Gimnastică şi o grupă a Campionatului European de Baschet Masculin; susţinerea activităţilor culturale, sportive şi religioase din municipiu cel puţin la nivelul anului anterior – în contextul în care în anul 2017 se începe implementarea programului cultural derulat de Casa Municipală de Cultură şi de Asociaţia „Centrul Cultural Clujean”; digitalizarea activităţii administraţiei – oraşul nostru urmând să fie gazda celui mai important eveniment internaţional în domeniul inovării susţinut de Comisia Europeană, Conferinţa „Open Innovation 2.0”; amenajarea a trei noi parcuri pentru câinii cu stăpân şi extinderea Centrului destinat câinilor comunitari de pe strada Bobâlnei; realizarea unui patinoar artificial în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”. Totodată, municipalitatea îşi propune digitalizarea administraţiei publice, respectiv eliberarea certificatului de urbanism în format electronic, precum şi realizarea unei aplicaţii pentru sesizarea problemelor din oraş.

După prezentarea proiectului de buget, în cadrul dezbaterii au fost formulate propuneri şi recomandări care au vizat achiziţionarea unui spaţiu pentru Şcoala „Iuliu Haţieganu” din Mănăştur, modernizarea străzii Cuza Vodă, construirea de parkinguri la intrările în oraş, reabilitarea Pieţei Mihai Viteazul, continuarea politicii de refaţadizare a imobilelor din centrul Clujului, punerea în valoare a Canalului Morii, construirea de locuinţe sociale – inclusiv pentru persoanele de la Pata Rât -, extinderea programului Cluj Bike, realizarea de parkinguri pentru biciclete, plantarea de arbori în curţile şcolilor, continuarea procesului de digitalizare a administraţiei publice prin alte aplicaţii puse la dispoziţia cetăţenilor, precum şi rezolvarea problemei Muzeului de Speologie.

Totodată, a fost subliniată dimensiunea multianuală a proiectului de buget pentru obiectivele de investiţii care se pretează la planificare multianuală.

La finalul dezbaterii, primarul Emil Boc a precizat că, în limita posibilităţilor existente, propunerile formulate, vor fi integrate în proiectul de buget care urmează să fie  supus aprobării Consiliului Local.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie