Dezbatere pe tema crizei demografice din România

Politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, medici şi specialişti în demografie se vor reuni joi la Cluj-Napoca în cadrul unei dezbateri pentru a găsi soluţii la stoparea declinului populaţiei din România. Dezbaterea “Imprevizibilitatea socio-economică şi influenţele asupra natalităţii” este organizată de PNL Cluj-Napoca şi de Fundaţia Părinţi Clujeni, urmând să aibă loc, începând cu ora 17:30, la Hotel Univers T. “Deşi acest aspect nu este unul foarte sensibil la nivel de individ, situaţia demografiei în România rămâne o problemă naţională serioasă. Motivul organizării acestei dezbateri este faptul că populaţia României este în continuă scădere din cauza natalităţii scăzute şi a emigraţiei. Pentru Partidul Naţional Liberal este prioritară sprijinirea creşterii natalităţii, respectiv ajutarea femeilor la reintegrare pe piaţa muncii şi susţinerea familiilor active din România. Fără o abordare sustenabilă, gândită pe termen lung, viitorul României este ameninţat de crize sociale şi economice’’, arată organizatorii. Aceştia dezvăluie că ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică apărute în luna decembrie a anului trecut arată un spor natural negativ pe întreg parcursul anului 2017. “Astfel, în timp ce numărul naşterilor în România din perioada ianuarie-octombrie 2017 a fost 161 de mii, în aceeaşi perioadă numărul deceselor înregistrate a fost 216 mii, rezultând aşadar o scădere a populaţiei cu 55 de mii de cetăţeni.

Statistica Eurostat arată că între anii 2006 şi 2015 numărul cetăţenilor români emigranţi pe o perioadă lungă de timp a fost de aproximativ 1.5 milioane de cetăţeni, iar din 2013 numărul acestora creşte în fiecare an. Mai mult, scăderea demografică rămâne un fenomen prezent în România, fapt arătat şi de Eurostat ce anunţă o populaţie de 21.1 milioane de locuitori la momentul aderării la Uniunea Europeană, iar în 2017, 10 ani mai târziu, indică 19.6 milioane de locuitori’’, precizează organizatorii. La dezbatere vor participa deputatul PNL Adrian Oros, deputatul PNL Florin Stamatian, viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, Dr Mihaela Hărăguş, Centrul de studiere a populaţiei, psihoterapeutul Raluca Irimie şi directorul executiv al Fundaţiei Părinţi Clujeni, Cristina Grigore.

De asemenea, la eveniment sunt aşteptaţi să participle toţi cei interesaţi: cetăţeni, personae fizice şi juridice, organizaţii ale societăţii civile, organizaţii neguvernamentale, reprezentanţi ai instituţiilor publice interesate.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie