Dezastru în Parcul Central şi pe Cluj Arena după Untold

Parcul Central „Simion Bărnuţiu’’ din Cluj-Napoca oferă o privelişte jalnică în urma Festivalului Untold. Aproape toată iarba a fost distrusă de petrecăreţi iar spaţiul care ar fi trebuit să fie o zonă de verdeaţă şi relaxare pentru clujeni arată ca după o bătălie de talia celei de la Verdun.

Aproape toţi cei 90.000 mp de spaţiu verde din Parcul Central sunt acum bătătoriţi şi distruşi. Şi asta din cauza zecilor de mii de participanţi la Festivalul Untold care au devastat pur şi simplu parcul. De asemenea, a fost distrus spaţiul verde din parcul din vecinătatea Hotel Sport şi din zona de joacă pentru copii.

Pentru reabilitarea parcului e nevoie de pregătirea terenului şi supraînsămânţare, fertilizarea terenului, înlocuire pavaj, înlocuire bănci, înlocuire rigole, înlocuire stâlpi de iluminat public, înlocuire coşuri de gunoi, plombare gropi.

Şi gazonul de pe Cluj Arena a fost serios afectat după festivalul Untold, în cadrul căruia zecii de mii de oameni au dansat patru zile la rând. În mai multe zone, suprafaţa de joc a fost periclitată iar în tribune au fost distruse mai multe scaune.

Reprezentanţii Primăriei Cluj susţin că organizatorii Festivalului Untold au obligaţia să aducă Parcul Central la starea în care se afla când a fost predat în vederea desfăşurării evenimentului muzical. „Sunt fotografii cu parcul realizate înainte de eveniment şi va trebui să fie refăcut aşa cum a fost pe cheltuiala organizatorilor Untold’’, au declarat reprezentanţii Biroului de Presă al Primăriei Cluj-Napoca.

La rândul său, Valentin Jucan purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj a declarat pentru Făclia că, potrivit contractului, organizatorii festivalului vor trebui să refacă pe cheltuiala lor toate distrugerile provocate pe stadion.   

Parcul Central „Simion Bărnuţiu’’ a fost supus în perioada 2011-2012 unor lucrări ample de reabilitare şi modernizare în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Investiţia s-a ridicat la 4,8 milioane de euro şi a vizat amenajarea a 87.915 mp de spaţiu verde, reabilitarea a 27.705 mp de alei şi dotarea cu 232 bănci, 7 cişmele de apă potabilă, 176 coşuri de gunoi, 5 indicatoare şi panouri de afişaj, 45 stâlpi de limitare acces auto. De asemenea, au fost amenajate 31 de podeţe, reabilitate rigolele de scurgere, iar sistemul de iluminat a fost modernizat. Totodată, au fost toaletaţi copacii şi a fost restaurată clădirea Cazino.

Clujeni din zona centrală, deranjaţi de zgomotul de la Festivalul Untold

Festivalul Untold nu a creat provocat doar pagube în zona Parcului Central şi pe Cluj-Arena. Mai mulţi clujeni care locuiesc în zona centrală spun că au ajuns în pragul disperării din cauza zgomotului de la Festivalul Untold.

Oamenii susţin că în cele patru zile în care s-a defăşurat evenimentul muzical au trăit un adevărat calvar. Oamenii solicită, în acest context primăriei, să găsească o zonă în afara oraşului în care să fie organizat Festivalul Untold.

Psihosociologul Petru Iluţ, profesor universitar, spune că tinerii care participă la Festivalul Untold caută astfel de experienţe în care să-şi descătuşeze energiile, dar şi să-şi etaleze personalitatea. Ei caută bucuria.

„Tinerii e clar că asta caută. Vedeţi, de exemplu, celebrul festival Woodstock. Într-un fel, mişcarea aceasta hippie e recurentă. E libertate, e descătuşare, e întâlnirea cu alţii, e şi prilejul de a arăta cum eşti îmbrăcat, ce culori ai în păr, dacă ai adus ceva inedit. Dar, dincolo de asta, este pur şi simplu ce spun şi ei, o descătuşare. Însă, dincolo de descătuşare, şi dacă ar trăi numai în seninătate în rest, este o încântare o astfel de experienţă. Nu e determinată numai de frustrări şi complexe. În sine, de la natură, omul e făcut să trăiască bucuria, să trăiască emoţia. Dansul şi cântecul sunt la toate triburile, de când există omul. Sunetul trebuie să fie de o anumită intensitate, de o anumită vibraţie, ca să-i excite şi mai mult. Aşa trebuie să fie, ca să intre în trepidaţii, în transă. Eu mă bucur de bucuria lor”, spune Petru Iluţ.

Ajuns la a cincea ediţie, UNTOLD s-a desfăşurat în Parcul Central, în perioada 1-4 august. Evenimentul se numără printre cele mai bine cotate astfel de festivaluri din lume, iar printre artiştii importanţi din acest an s-a aflat Robbie Williams, Armin van Buuren, Bastille, David Guetta, Martin Garrix.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Dezastru în Parcul Central şi pe Cluj Arena după Untold

  1. Toader

    Iar unii oameni ajung pe mâna unuia precum Iluț.