Politicieni clujeni, despre greva cadrelor didactice – “Nicio propunere cât de cât consistentă și serioasă nu a venit din partea guvernului”

Este a doua săptămână de grevă generală a cadrelor didactice, și încă nu sunt semne că revendicările acestora vor fi luate în serios de către guvernanți. Așa încât examenele naționale importante, Bacalaureatul și Evaluarea, sunt în pericol de a fi amânate. Unii politicieni clujeni, din opoziție, dar și de la putere, trag un semnal de alarmă în acest sens.

Guvernanții dau în continuare semne că nu înțeleg ce se întâmplă. Vin cu propuneri de vouchere, ca și cum ar da un ajutor social profesorilor. Ori aceștia își cer drepturile nu ajutoare de la stat, așteaptă respect, nu bătaie de joc. Iar guvernul nu poate să spună că nu sunt bani la buget. Pentru că același guvern se asigură că lună de lună sunt plătite pensiile speciale spre exemplu. Și dincolo de discursul politic, actuala putere nu a făcut nimic concret în ultimele săptămâni pentru eliminarea pensiilor speciale. Deci haideți să vedem că guvernul pune stop cheltuielor aiuritoare și nejustificate din bani publici, și vă asigur că vor fi bani suficienți pentru măririle solicitate de profesori. Până una alta, guvernanții prioritizează însă specialii, nu profesorii, nu românii obișnuiți”, a subliniat liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

„Legat de această grevă, care văd că se prelungește, părerea mea este că nu există dialog social aproape deloc, doamna ministru (n. Red a Educației) nici până acum nu am prea văzut-o ieșind, dar nici acum când e nevoie nu a ieșit la dialog cu profesorii, pe de o parte. Pe de altă parte, ceea ce a propus Ministerul la întâlnirile pe care le-a avut până acum cu cadrele didactice sunt niște propuneri umilitoare, considerate de către profesori umilitoare, ei consideră că au fost tratați ca niște asistați social, în condițiile în care principalul proiect guvernamental coordonat chiar de actualul ministru a fost România educată, unde practic principala preocupare ar fi trebuit să fie educația. Și cred că Guvernul așteaptă (n-o să onoreze promisiunile) ca profesorii să cedeze, fie din lipsa banilor, pentru că în această perioadă cei care participă la grevă nu sunt plătiți, pe de o parte, pe de alta, din considerentul că profesorii probabil vor ceda presiunii părinților și elevilor care au de dat niște examene importante care sunt la finele lunii iunie. Deci, eu cred că se merge pe această așteptare, că profesorii, rând pe rând, vor ceda. Asta cred că face guvernul, pentru că nicio propunere cât de cât consistentă și serioasă nu a venit din partea guvernului și a ministerului către cei care sunt în grevă”, a declarat liderul Forța Dreptei Cluj, senatorul Adrian Oros.

Și unii reprezentanți ai puterii consideră că revendicările cadrelor didactice sunt justificate, iar pe de altă parte, că această situație de criză trebuie rezolvată cât mai repede posibil.

“Revendicările cadrelor didactice sunt legitime și justificate. Este necesar ca acestea sa fie rezolvate în mod rapid de către Guvern”, a spus deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

Părerea mea este că această situație de criză trebuie rezolvată cât de curând, în câteva zile și cred că atât ministrul Finanțelor, cât și ministrul Muncii au pârghiile necesare de a purta negocierile și de a găsi o soluție. Oamenii au dreptate și nu este normal ce se întâmplă, pentru că periclitează în primul rând situația copiilor. Foarte probabil că și noi, la rândul nostru, Parlamentul, avem o oarecare vină, pentru că una din solicitări este ca în Legea Învățământului să se stipuleze și problemele de salarizare. Pentru că, din câte am înțeles și am discutat și cu colegii, și în legea veche și în legea nouă, în Legea învățământului superior (n.red în ce privește învățământul superior) această problemă este inclusă, pe când în Legea învățământului preuniversitar nu este, și cred că s-ar fi putut găsi o soluție de a se reglementa în ambele legi această problemă, să nu ajungem în această situație. Pe de altă parte, această rezolvare care a fost propusă de către guvern de a modifica legea salarizării unitare…noi suntem deschiși dacă se ajunge la o înțelegere atunci printr-o procedură de urgență să o modificăm, să-și primească drepturile negociate”, a spus, la rândul său, senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut