Desant al contestatarilor UE la Tuşnad-Harghita

Adversarii Uniunii Europene se reunesc în aceste zile în cadrul celei de a 29-a ediţii a Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti de la Băile Tuşnad (Bálványos). Evenimentul a debutat marţi şi se va încheia duminică, fiind organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, Consiliul Tineretului Maghiar din România şi CNMT.
Printre temele abordate în cadrul dezbaterilor se numără cele legate de vitorul Europei, inclusiv cel al Europei Centrale şi de Est, dar şi cele de politică naţională, chestiuni economice şi tematici legate de soarta Bazinului Carpatic.
Printre participanţii la tabăra din acest an se numără vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, primarul Budapestei, István Tarlós, miniştri ai Guvernului de la Budapesta, lideri ai PPMT şi PCM, dar şi parlamentari şi primari ai UDMR, universitari şi episcopi maghiari.
Sâmbătă, premierul Ungariei, Viktor Orban, va susţine o conferinţa comună cu europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele CNMT, al cărei moderator va fi Nemeth Zsolt, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei.
Obsesia Trianon
Printre cei care le-a vorbit participanţilor în primele zile ale taberei s-a numarat Nemeth Zsolt, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei. Oficialul ungar nu a ezitat să atingă un subiect extrem de sensibil şi anume Trianonul. Nemeth Zsolth a spus că proiectul european trebuie să dea un răspuns corect problemei Trianon, despre care a spus că este o problemă europeană, pentru care trebuie găsită o soluţie comună.
“Este vorba, printre multe altele, şi despre Trianon şi dacă acest proiect european nu reuşeşte să dea un răspuns corect problemei reprezentate de Trianon, atunci din păcate nu mai putem vorbi despre niciun proiect comun, nu? Pentru că e o problemă europeană acest Trianon şi trebuie să găsim împreună o soluţie. Pentru că aceste comunităţi şi multe alte comunităţi există tocmai din cauza acestor (…) moşteniri istorice. Şi noi, statele naţionale, trebuie să găsim o soluţie comună, trebuie să avem o coordonare, o armonizare în acest sens a ideilor, proiectelor noastre şi tocmai noi suntem prezenţi la această masă ca să continuăm dialogul care va duce până la urmă la găsirea unei soluţii şi este foarte clar că trebuie ca fiecare ţară, fiecare stat să-şi definească poziţia faţă de această regiune a Europei Centrale şi de Est”, a declarat Nemeth Zsolt în cadrul dezbaterii cu tema „Cum va continua Europa?” ce a avut loc miercuri şi la care a luat parte şi fostul prim ministru al României Mihai Răzvan Ungureanu. În ultimii ani, Tabăra Studenţească de la Băile Tuşnad s-a dovedit a fi mai mult o platformă de idei si concepte antieuropene dar şi cu caracter iredentist-revizionist. Astfel, în 2014, Viktor Orban, lansa aici termenul de „iliberalism” opus „liberalismului” care guvernază lumea occidentală de mai multe decenii. Acesta este unul dintre conceptele care stau la baza ideologiei sale actuale, o ideologie care s-a născut la Tuşnad, Harghita, în inima României.
„Trebuie să spunem din nou, răspicat şi cu curaj, că o democraţie nu trebuie să fie neapărat liberală, poate exista democraţie şi fără liberalism. Pe de altă parte, liberalismul n-a putut niciodată să slujească ideea naţională, să-i încurajeze pe unguri în păstrarea ideii naţionale şi a avuţiei naţionale. Statul liberal ungar, guvernele liberale de până acum n-au putut opri ca Ungaria să devină datoare vândută”, iată fraza-cheie a discursului lui Orban din iulie 2014 de la Tuşnad”, spunea Orban.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie