Deputatul clujean Cristina Burciu: România are nevoie de o strategie complexă pentru reîntoarcerea românilor din străinătate

Deputatul social democrat clujean Cristina Burciu îi somează pe colegii săi din Guvern să adopte urgent o strategie complexă care să facă faţă posibilei reîntoarceri masive a românilor acasă. Parlamentarul clujean spune că dacă nu se vor lua măsuri în acest sens, România ar putea ajunge nu peste mult timp într-un risc crescut de depopulare, „Guvernul şi instituţiile abilitate trebuie să adopte o strategie complexă care să facă faţă posibilei reîntoarceri masive a românilor acasă. Este necesar ca Executivul să adopte cât mai urgent un plan de reintegrare socială şi profesională a românilor care se vor întoarce din străinătate, o strategie complexă în acest sens! Renaşterea economică, culturală şi demografică a României depinde mult de o reîntoarcere considerabilă a unui procent cât mai mare din cei aproximativ cinci milioane care sunt stabiliţi „peste mări şi ţări”. În aceste condiţii, statul român trebuie să analizeze acest deziderat cu maximă atenţie, deoarece, în caz contrar, România ar putea ajunge nu peste mult timp într-un risc crescut de depopulare!”, arată parlamentarul PSD.
Cristina Burciu susţine că, potrivit unui studiu legat de românii de peste hotare, peste 70% dintre aceştia doresc să se întoarcă în ţară în următorii cinci ani, cu condiţia, însă, de a găsi acasă condiţiile necesare. Datele dezvăluie că unul din doi români din cei care trăiesc şi muncesc în Italia îşi doreşte sa se întoarcă în România. „Cercetările mai arată că deşi îşi doresc să se întoarcă în patria lor, românii sunt sceptici din cauza fricii de a-şi părăsi locurile de muncă deţinute în prezent. Numai în Italia, unde sunt oficial un milion de români, jumătate dintre aceştia sunt de acord să îşi deschidă o mică afacere la întoarcerea acasă, în cazul în care ar primi ajutor de la guvernul român.
Stoparea exodului românilor spre alte ţări şi readucerea lor în România constituie, în opinia mea, o provocare remarcabilă pentru toată clasa politică, nu doar pentru Guvern, în actualele condiţii existente la noi. Este bine ştiut faptul că ţara noastră se confruntă cu un proces accentuat de îmbătrânire a populaţiei şi cu o demografie precară şi un spor natural negativ. În acelaşi timp, plecarea românilor în străinătate este un fenomen încă de neoprit, iar faptul că ne-au părăsit oameni valoroşi, foarte competenţi în meseriile lor, a condus la o criză de oameni bine pregătiţi pe piaţa muncii”, a arătat Cristina Burciu.
C.P.

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to Deputatul clujean Cristina Burciu: România are nevoie de o strategie complexă pentru reîntoarcerea românilor din străinătate

 1. Tudor

  Mi-a fost mai grea întoarcerea acasă decît plecarea în străinătate. Mai nimeni, nici măcar apropiații, nu se bucură de întoarcerea pribeagului, darămite cei ce ne-au făcut să plecăm, cei ce conduc la vedere dar mai ales cei din umbră.
  Birocrația este de’a dreptul scârboasă; după 3 săptămâni te bucuri c’ai reușit să înscrii o mașină veche.
  Dincolo unul peste 40 de ani este căutat, nu numai pentru experiență ci și pentru că’i copt la minte. În România ești bătrân, depășit, judecat de o d-șoară de aproape 30 de ani, absolventă de IS.

 2. Unu

  Are dreptate D-na deputat, doar că vorbele trebuiesc neapărat urmate de fapte. Așteptăm cu mult interes urmarea.

 3. juan

  Care posibila reintoarcere cucoana ? La ce faceti cu tara asta , nici o sansa de reintoarcere , dimpotriva se va ingrosa numarul celor care pleaca .