Depăşiri de 750 de ori ale concentraţiilor admise la azot amoniacal pe pârâul Zăpodie

Telenovela deşeurilor de la Pata Rât a continuat ieri cu un nou episod. Prefectura Cluj a convocat o nouă şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a adopta alte măsuri care să permită Consiliului Judeţean să facă demersuri în vederea stopării poluării generate de vechea rampă de la Pata Rât. Demersul Prefecturii a venit la solicitarea Consiliului Judeţean, care a reclamat faptul că hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă din 22 august a.c. nu permite rezolvarea situaţiei şi că se impune adoptarea unei noi hotărâri menite să rezolve problema.

Astfel, prin hotărârea adoptată vineri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj, s-a dispus ca reprezentanţii Consiliului Judeţean să ia, în regim de maximă urgenţă, măsurile necesare pentru eliminarea levigatului de la groapa de gunoi de la Pata Rât şi efectuarea unei breşe în vederea drenării levigatului acumulat în pârâul Zăpodie. Prefectul Aurel Cherecheş a avertizat în cadrul şedinţei că, la ora actuală, în zonă există un rezervor de 6000 de metri cubi de levigat care se întinde pe o suprafaţă de trei hectare şi care constituie principalul factor de poluare. În nota de constatare privind starea depozitului de la Pata Rât întocmită recent de reprezentanţi ai mai multor instituţii abilitate, printre care şi angajaţi ai Consiliului Judeţean Cluj, se arată că fenomenul de poluare a pârâului Zăpodie este unul masiv, cu impact asupra mediului şi sănătăţii populaţiei. Astfel, potrivit măsurătorilor efectuate, nivelul materiilor în suspensie au o valoare care depăşeşte de 4,8 ori limitele legale, consumul chimic de oxigen are valori de 48 de ori mai mari, clorurile, de 12 ori, iar azotatul amoniacal, de 750 de ori mai mari. Prefectul Judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, a ţinut să precizeze că hotărârea adoptată vineri de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă creează cadrul legal care să permită rezolvarea situaţiei, urmând ca soluţiile tehnice să fie găsite de Consiliul Judeţean şi de proiectant. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat, a arătat că hotărârea adoptată vineri va permite ca instituţia pe care o reprezintă să ia măsuri într-un ritm mai accelerat. “Consiliul Judeţean Cluj a avut nevoie, în primul rând, de acest act al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Începând de astăzi, Consiliul Judeţean, prin antreprenor, poate să acţioneze în ritm accelerat, de îndată. Este tipul de document care permite acest lucru. Situaţia de acolo încă nu este finalizată şi nu se va finaliza mâine. Toată lumea, constructorul, beneficiarul, experţii, proiectanţii lucrează de atunci de când s-a produs evenimentul pentru a găsi soluţiile optime pentru a stopa acest fenomen”, a spus Mânzat.

El a precizat că una dintre soluţiile propuse este achiziţionarea unei staţii care să permită epurarea levigatului, pentru ca acesta să nu ajungă în pârâul Zăpodie şi, implicit, în Someş.

’Nu ştim când se va realiza exact, capacitatea staţiei o calculează experţii, iar când vom avea tipul de staţie pe care va trebuie să îl achiziţionăm, indiferent unde s-ar afla, o să-l achiziţionăm. Vom aloca bani. Costurile nu le ştim pentru că nu avem capacitatea exactă a staţiei. Costurile vor fi aferente capacităţii. Consiliul Judeţean Cluj va suporta aceste costuri’, a mai spus vicepreşedintele CJ.

La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, prezent la şedinţa de la Prefectura Cluj, a cerut instituţiilor abilitate să limiteze accesul persoanelor în zona rampei de la Pata Rât, precum şi a animalelor, pentru a preveni eventuale îmbolnăviri.

În perioada 22-25 iulie a.c., în zona rampei de gunoi de la Pata Rât s-au înregistrat alunecări a 700.000 mc de deşeuri, blocându-se albia pârâului Zăpodie pe o lungime de 120 de metri. Totodată, s-au semnalat scurgeri de levigat în pârâul Zăpodie cu un debit de 5 litri pe secundă. În acest context, autorităţile au intrat în alertă, fiind Convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Măsurile dispuse atunci se pare că nu au fost cele mai potrivite din punct de vedere legal, ceea ce a determinat Consiliul Judeţean să ceară o nouă reuniune a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a clarifica paşii ce trebuie parcurşi în vederea stopării alunecărilor de deşeuri şi limitării scurgerilor de levigat în pârâul Zăpodie.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie