Denuclearizarea Coreei de Nord nu este posibilă

Se vorbeşte tot mai mult în cercurile politice înalte, şi aici nu mă refer la cele care fac parte din Uniunea Europeană, deoarece orice problematică de tip militar nu cred că face obiectul unor discuţii serioase şi cu adevărat posibile de pus în practică în rândul liderilor europeni. Nu. Ma refer aici la discuţii din perspectiva Statelor Unite ale Americii.

Devenind deja normalitate, testele nucleare ale Coreei de Nord continuă, şi par a avea tot mai mare succes. O rachetă a ajuns de curând deasupra Japoniei, şi chiar s-a deplasat mai departe, plasându-se undeva în Pacific la o distanţă de aproximativ 1180 km de coasta Japoniei. E clar că orice ţintă mai aproape de atât, şi aici mă refer doar la două extrem de importante pentru a provoca Statele Unite, la Japonia şi Coreea de Sud, sunt viabile în cazul unui atac nuclear.

Dar practic ce se urmăreşte?
Evident Kim Jong Un urmăreşte exact oprirea oricărei tentative a americanilor de a produce o schimbare de regim. Din interior este o chestiune complicată, intervenind aici posibilitatea unor standarde duble ale unor spioni, chiar şi conflict de interese intern cu China, lucru care nu este dorit defel nici de Statele Unite nici de China.
O schimbare a regimului, s-ar produce, aşa cum am menţionat anterior prin folosirea capacităţilor militare ale Statelor Unite, adică, în termeni familiari – „boots on the ground”.
Dacă ajungi să-ţi funcţioneze cu succes o lansare a unei rachete balistice intercontinentale cu rază lungă de acţiune, chiar şi medie e suficient, atunci practic te asiguri că nu intră nimeni cu o măsură militară în ţara ta. Exact acest lucru îl urmăreşte Kim Jong Un.
Un plan bine pus la punct aş zice, chiar dacă tehnologia de care dispune acest dictator nu este deloc de ultimă generaţie, un plan care nu prea poate fi oprit de nimeni în ceea ce priveşte aplicabilitate lui în următorii ani.
E clar că nu se va recurge la un atac nuclear asupra Statelor Unite, deoarece oricâte rachete ai avea, Coreea de Nord nu are cum să ajungă la nivelul Statelor Unite, mai ales că nu doreşte Kim Jong Un să-şi „pună în cap” toţi liderii marilor puteri, şi nici nu riscă tăierea relaţiilor de cooperare cu China.
Nu. Armele vor fi folosite pentru intimidare, iar dacă se continuă în această măsură, e foarte posibil ca Kim Jong-un să primească un loc la masa „băieţilor mari”. Totuşi nu este sigur că se va întâmpla acest lucru. Parerea mea este că nu se va ajunge la nivelul acela, indiferent de nivelul de operabilitate ale armelor nucleare de pe teritoriul Coreei de Nord.
Ani întregi s-a discutat de denuclearizarea Coreei de Nord, prin diferite metode, vesticii apelând în mare măsură la canale diplomatice şi paşnice, lucru care se loveşte ca o muscă de un geam în faţa unui absolutist precum Kim Jong Un. Doar că nici nu se poate avânta cineva să intervină militar în Coreea de Nord. Raţionamentul împiedică acest lucru şi tocmai lipsa unui raţionament comun cu ceilalţi lideri europeni îi permite Correi de Nord să continue cu planurile ei.
Denuclearizarea nu este posibilă, deoarece absolut nicio măsură de tip diplomatic nu există. Militar nu este posibil de intervenit, deoarece, chiar dacă rachetele nu ajung până la Statele Unite, ajung cu siguranţă „unde trebuie” din perspective nord coreenilor.
Aşadar, înafară de a aştepta o greşeală din partea regimului de la Phenian, alt lucru nu prea se poate face. Este o situaţie pe care Statele Unite nu o preferă, ei fiind adepţii „exportului de democraţie” atunci când poftesc ei, chestiune care nu este valabilă pentru Coreea de Nord…

Articole din aceeasi categorie