Delegaţie gherleană la Zilele Oraşului Pesterzsébet, din Ungaria

La sfârşitul săptămânii trecute, o mică delegaţie a municipiului Gherla, condusă de primarul Ioan Neselean, a efectuat o scurtă vizită în sectorul XX al Budapestei, Pesterzsébet.

De câţiva ani, prin intermediul comunităţii armeneşti din Gherla, edilii urbei de pe Someş au  relaţii foarte bune de prietenie şi colaborare cu administraţia locală din pitoreasca aşezare de la marginea capitalei ungare. Nu întâmplător, din delegaţie a făcut parte şi preşedintele sucursalei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România, ing. Ioan Esztegár, care şi în weekendul trecut a avut o întrevedere prietenească cu omologul său din Pesterzsébet.

Reprezentanţii municipiului Gherla au avut ocazia să participe la manifestările cultural-artistice organizate cu prilejul Zilelor Pesterzsébet, printre care s-a aflat şi renumitul „ Erzsébet Bál-Sisi Bál”, ce a avut loc în modernul Centru Cultural „Csili”, din localitate. Membrii delegaţiei gherlene s-au întâlnit cu primarul sectorului XX Budapesta, domnul Szabados Ákos şi cu viceprimarul, doamna Juhász Lajosné. Au fost abordate probleme privind dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre cele două localităţi (Gherla-Pesterzsébet) şi extinderea lor în domeniul cultural-artistic.

Acum trei ani, la Clubul Armenilor din municipiul Gherla a fost deschisă o expoziţie cu privire la trecutul istoric al oraşului Pesterzsébet, urmând ca în viitor şi mesagerii artei transilvane să fie prezenţi la diferite manifestări culturale organizate în localitatea din ţara vecină. Acum câţiva ani acolo a evoluat şi  Ansamblul de dansuri armeneşti „Hayakaghak”, condus de Esztegár Erika.

Szekely Csaba

Articole din aceeasi categorie