Dej: Expoziţie documentară, dedicată Marelui Război

expozitie-dej-4Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Cercul Militar Dej, a organizat, cu sprijinul Primăriei Dej, expoziţia ,,Comemorând Marele Război (1914-1918) şi personalităţi dejene”.

Expoziţia a fost vernisată joi, 22 septembrie, în Sala Mare a Cercului Militar Dej, în prezenţa primarului Costan Morar şi a publicului format din cadre militare active şi în rezervă, veterani de război, consilieri locali şi reprezentanţi ai unor institute dejene.

Despre expoziţie şi exponate au vorbit prof. Constantin Albinetz, directorul muzeului dejean şi dr. Ovidiu expozitie-dej-2Muntean, de la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei. Cu acest prilej, elevul Cociş Robert de la Colegiul Naţional ,,Andrei Mureşanu’’ Dej a prezentat în faţa publicului comunicarea cu titlul: ,,Armamentul şi dotările Armatei Române în timpul Marelui Război (1914-1918)”. Cu această lucrare, coordonată de prof. Cristina Albinetz, elevul a obţinut locul I la faza judeţeană a Concursului de referate şi comunicări referitoare la Primul Război Mondial, iar la faza naţională, organizată la Galaţi în perioada 19-22 iulie 2016, a obţinut Menţiunea I, echivalentă locului IV pe ţară.

Expoziţia cuprinde echipament militar şi armament, medalii şi insigne militare, obiecte personale şi documente referitoare la unele personalităţi dejene, semne de identificare personală, cărţi poştale trimise de pe front, carnete cu memorii din campaniile militare, materiale de propagandă şi susţinere a războiului. Numeroase obiecte şi documente oferă informaţii despre activitatea a doi ofiţeri superiori – Marian Popu, comandant al Gărzii Naţionale Româneşti din Dej în 1918 şi Arthur Dan, expozitie-dej-6comandant al Regimentului 81 Dej în perioada interbelică -, reconstituind o parte din multiplele faţete ale unui eveniment cu impact major asupra societăţii româneşti, de o parte şi de alta a Carpaţilor.

Primul Război Mondial a fost cel mai dezastruos şi ucigător război de până atunci, în care au fost implicate 33 de state, timp de 52 de luni. Pierderile umane ale Primului Război Mondial au fost catastrofale, ajungând la 15.530.000 de morţi, 12.832.000 de răniţi şi 14.121.000 de dispăruţi, pe lângă economii prăbuşite şi datorii care nici în zilele noastre nu au fost plătite.

Dacă în vara anului 1914 România s-a declarat neutră faţă de conflict, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu expozitie-dej-5celelalte provincii româneşti aflate în Austro-Ungaria sau în Imperiul Rus. Românii din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş, Bucovina şi Basarabia au fost mobilizaţi pe front începând cu luna august 1914 şi, conform datelor existente, numai din Transilvania au plecat pe câmpul de luptă 926.500 de soldaţi şi ofiţeri, reprezentând 16,5% din populaţie. Pe naţionalităţi, românii reprezentau 52,27%, cu 484.924 de militari, maghiarii 27,75%, cu 257.110 militari, germanii 9,44%, cu 87.500 militari, alte naţionalităţi (evrei, ruteni, slovaci, romi) 10,52%, cu 96.966 de militari.

După încorporarea contingentelor de rezervişti, în noaptea de 12 august 1914, s-a decretat mobilizarea generală. Oraşul Dej a devenit un furnicar de oameni, dintre care majoritatea covârşitoare erau români expozitie-dej-3mobilizaţi în armata austro-ungară. Soldaţii erau adunaţi în mai multe grupuri, însoţiţi de cei dragi, de învăţătorul sau preotul din sat. Au fost înrolaţi mii de tineri din Dej şi din satele de pe Valea Someşului în Regimentul 32 honvezi Dej. Soldaţii români aveau bonete de culoare violet, iar numărul 32 era scris vizibil pe ele, cu alb, reprezentând numărul Regimentul din Dej.

În ziua de 22 august 1914, efectivul activ al Regimentului 32 şi contingentele mobilizate de curând, echipate de luptă, au plecat pe front, o parte pe frontul din Ucraina, alţii pe frontul din Serbia. Până la sfârşitul anului 1918, în expozitie-dej-1cimitirul de pe Dealul Florilor au fost înhumaţi 355 de militari al căror nume se cunoaşte, alături de care îşi dorm somnul de veci alţi 149 de militari necunoscuţi, căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.

Deschiderea expoziţiei de la Cercul Militar Dej, dedicată împlinirii a 100 de ani la intrarea României în război (1916-2016), coincide în mod fericit cu aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Corpului 7 Armată ,,General Nicolae Şova’’ Dej.

Expoziţia va rămâne deschisă până în 10 octombrie.

M. Vaida
Foto: Oprişan Zoltan

Articole din aceeasi categorie