Deficitul în comerţul internaţional cu produse alimentare a depăşit 850 milioane euro

România a înregistrat, anul trecut, un deficit de 853,9 milioane euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu 53% faţă de anul 2016, când a raportat 557,4 milioane de euro.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), România a înregistrat o creştere cu 4,6% a exporturilor cu produse agroalimentare în anul 2017 faţă de 2016, atingând o valoare de 6,23 de miliarde euro, ponderea cea mai mare fiind deţinută de materiile prime. pe de altă parte, importurile alimentare ale României au înregistrat o valoare de 7,1 miliarde de euro, o pondere semnificativă având-o produsele cu valoare adăugată.
În 2016, exporturile au însumat 5,95 de miliarde de euro, în creştere cu 3,8% faţă de 2015, însă importurile de produse agroalimentare au crescut în ritm mai rapid, respectiv cu 11,8%, până la un nivel de 6,51 de miliarde de euro, valoare considerată atunci un record istoric.
principalele produse exportate anul trecut au fost cerealele, în condiţiile în care numai încasările din grâu şi porumb au atins 1,73 miliarde de euro. Astfel, România a exportat grâu în valoare de un miliard de euro, porumb de 740 de milioane euro, seminţe de rapiţă, de 580 de milioane euro, seminţe de floarea-soarelui – 520 de milioane euro şi orz – 220 de milioane euro. Nu în ultimul rând, animalele vii din specia bovine a contribuit cu 200 milioane euro la exporturile de produse alimentare.
În topul produselor importate anul trecut s-a menţinut carnea de porc (475 de milioane euro), laptele şi produsele lactate (314 milioane euro), fructele exotice (400 milioane euro), cafeaua (200 de milioane euro) şi ciocolata (245 de milioane euro).
De remarcat că,anul trecut,, România a exportat dublu din punct de vedere cantitativ faţă de 2016, în special materii prime, iar deficitul comercial provine din valoarea adăugată a produselor importate. În anul 2017, acest deficit s-a ridicat la 854,9 milioane euro.
În cazul tomatelor, unde a fost implementat programul de suţinere a acestui produs, s-a reuşit, pentru prima dată după anii 1990 ca, întreg sucul de roşii să fie realizat din producţia internă.
Anii 2013 şi 2014 sunt singurii în care România a încheiat pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare, cu un plus de 400 de milioane euro, respectiv 500 de milioane euro, după 20 de ani în care importurile au devansat exporturile de alimente şi produse agricole, însă în anul 2015 a revenit din nou pe deficit, înregistrându-se un minus de 89 de milioane euro.

Articole din aceeasi categorie