Debutul sezonului turistic la Gherla

La sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia Zilelor Oraşului, Gherla a avut parte de mulţi oaspeţi străini, printre care s-au aflat delegaţiile oraşelor înfrăţite Forchheim (Germania), Yzeure (Franţa), ABA (Ungaria), Idjevan (Armenia), Polski Trambesch (Bulgaria), Kiryat Motzkin (Israel) şi Ronneby (Suedia). Nu mai puţin de 80 de turişti din ţările respective au luat cu asalt Centrul Turistic din Piaţa Libertăţii, de unde s-au îmbarcat în două autocare şi s-au deplasat în comuna Sic, cunoscută pentru valorile ei folclorice şi pentru arta meşteşugărească, rezervaţia naturală Lacul ştiucilor, Stufărişul de la Sic – numit şi Delta Ardealului şi mănăstirea Nicula, unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc (1552).

Ghidul turiştilor de peste hotare a fost managerul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla, Monica Pătac, oaspeţii manifestând un mare interes faţă de valorile naturale şi turistice ale zonei noastre. Cu această ocazie, la sediul Centrului Turistic din Gherla s-a amenajat un stand special cu broşurile, pliantele, hărţile şi albumele apărute în ultima perioadă despre judeţul Cluj, împrejurimile Gherlei şi ale Văii Someşului. Au fost proiectate două filmuleţe despre traseele turistice ale judeţului Cluj şi monumentele istorice din Gherla. În week-end-ul trecut oraşul a fost vizitat de peste 500 de persoane, dintre care aproape o sută au fost din străinătate, care au făcut cunoştinţă cu atracţiile turistice ale oraşului, vechiul Armenopolis fiind apreciat mai ales pentru stilul arhitectonic baroc.

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, pe dealul „Brădet” din vecinătatea Gherlei a fost organizat un concurs de gătit gulaş în ceaun, la care au participat şi unii dintre turiştii străini. În cursul sezonului estival la Gherla se vor mai desfăşura şi alte acţiuni de promovare a turismului local.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie