Debranşarea continuă. Românii cumpără tot mai multe centrale termice

La nivel naţional, parcul total de centrale termice va continua să crească şi în acest an, până la 2,6 milioane de unităţi, anul trecut peste 50% din cele 200.000 de unităţi vândute fiind reprezentate de înlocuiri ale vechilor centrale.

În momentul achiziţiei, principalele criterii pe care clienţii le au în vedere sunt: eficienţa energetică şi posibilitatea de a face economii la plata facturilor cu utilităţile. În ceea ce priveşte piaţa de înlocuiri a centralelor termice, cifrele arată că o înlocuire are loc, în medie, după 12-14 ani de funcţionare, spre deosebire de consumatorii din vestul Europei, care înlocuiesc centrala termică mai devreme, în medie după 8-10 ani. Vârsta medie a centralelor termice la nivel naţional este de 7-8 ani, această cifră fiind influenţată de ponderea ridicată a înlocuirilor din prezent. Pe primele locuri în clasamentul oraşelor cu cele mai ridicate rate de înlocuire a centralelor termice, de peste 90%, se situează Baia Mare, Satu Mare, Bistriţa, Alba Iulia şi Zalău, acestea fiind şi localităţi total debranşate de la încălzirea centralizată.

„Piaţa locală de centrale termice se maturizează, fapt confirmat de creşterea ponderii înlocuirilor în totalul de vânzări, de la 35% în urmă cu doi ani, la peste 50% în prezent. Nevoile clienţilor au evoluat constant în ultimii ani, astfel că echipamentele de încălzire trebuie să asigure nu doar un confort sporit în locuinţe, ci mai ales un coeficient ridicat de eficienţă energetică şi să ţină pasul cu noile tehnologii de conectivitate inteligentă”, susţine Cătălin Drăguleanu, country manager al Ariston Thermo România.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Debranşarea continuă. Românii cumpără tot mai multe centrale termice

  1. Cristian Georgescu

    Și eu am o centrală Ariston, pe care am montat-o la debranșare. Chiar dacă am fost forțați să ne instalăm centrala, din cauza închiderii CET-ului, nu regret de loc, mai ales alegerea acestei mărci.