De la Bucureşti se măresc salarii şi pensii, la Cluj se scumpesc bilete

Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat prin votul consilierilor PNL creşterea preţului călătoriei în transportul în comun (CTP) – deşi la începutul anului se angajau că nu o vor face. La întrebarea „ce s-a întâmplat de la începutul anului până acum, ca să se răzgândească PNL în privinţa scumpirii?”, pusă de consilierul local ALDE Mihai Drăgoescu, s-a răspuns în Consiliul Local cu vorbe politicianiste şi dezinformări cum este cea despre „creşterea de trei ori a preţului creditării” sau „ne-a luat guvernul din bani”. În timp ce coaliţia formată din ALDE şi PSD a mărit salariile şi pensiile (inclusiv ca putere de cumpărare, în ciuda inflaţiei sau a modificării cursului euro), a redus impozite şi a continuat o creştere economică printre cele mai mari din UE, PNL arată că oferă ca alternativă scumpiri cu justificări politicianiste.
Administraţia din Cluj-Napoca şi Compania de Transport Public au făcut în ultimii ani progrese meritorii în privinţa extinderii reţelei de transport în comun şi a îmbunătăţirii calităţii. Apreciem munca şi efortul oamenilor din CTP şi modul în care comunitatea locală şi administraţia s-au mobilizat pentru aceste progrese; înţelegem că este posibil ca pentru continuarea acestor progrese să fie inclusiv nevoie de o creştere a bugetului CTP. Argumente pot exista. S-a vorbit de exemplu despre creşterea preţului motorinei din 2013 încoace, sau de creşterea ROBOR; dar dacă acesta este argumentul, cetăţenii pot la fel de bine întreba de ce nu s-au ieftinit biletele când în acest interval a scăzut pentru o vreme preţul motorinei cu 2 lei/litru, sau a scăzut asemenea şi ROBOR. Tocmai de aceea credem că este păcat ca eforturile oneste ale oamenilor din CTP să fie angrenate în discursuri false politicianiste.
În timp ce PNL priveşte creşterea economică, măririle de salarii sau măririle de pensii aduse de ALDE şi PSD… şi ne spune să nu le vedem, la Cluj-Napoca PNL recurge el însuşi la scumpiri. Credem că e cazul ca astfel de practici să înceteze. Credem că politica se poate face şi fără dezinformări sau deformări ale realităţii. Şi cu atât mai mult se poate face şi fără acele lozinci obscene pe care PNL şi alte forţe – din păcate inclusiv Preşedintele României – ni le prezintă ca model acceptabil de acţiune civică/politică/publică.
Preşedinte ALDE Cluj-Napoca, Radu Silaghi-Dumitrescu

Articole din aceeasi categorie