De ce sunt ciorile protejate de lege

Ciorile sunt protejate prin legislația europeană pentru că mănâncă insecte și rozătoare și hoituri, iar pe de altă parte, în cuibul lor se adăpostesc alte specii de păsări, la rândul lor ocrotite de om. Distrugerea cuiburilor în perioada când păsările au depus ouăle este pedepsită în țările Uniunii Europene, susțin organizațiile de protecție a păsărilor.

”Ciorile au venit spre orașe pentru că în aceste aglomerări găsesc suficientă hrană aruncată mai peste tot de om, dar și fiindcă așezările urbane au un plus de temperatură, comparativ cu întinderile de șes, unde vântul bate nestingherit de niciun obstacol”, a explicat, pentru cotidianul Făclia, biologul Daniel Zoltan Szabo, de la Asociația Ornitologică din Cluj-Napoca.

Coloniile foarte mari de ciori au ajuns să producă daune serioase agricultorilor, dar cu toate acestea pasărea este protejată de lege pentru că în cuibul ei cuibăresc și alte specii protejate – vânturelul de seară, șoimi, vulturul, ori bufnița. Potrivit biologului clujean, sunt două specii de ciori – cea de semănătură (Corvus frugilegus), care face parte din familia Corvidae, și cioara grivă (Corvus cornix), pasăre eurasiatică, mai cunoscută sub numele de „cioara scoțiană”, „cioara daneză”, sau  „cioara gri”.

”Ciorile care survolează în stoluri imense Clujul, dimineața și seara, din Hașdeu la Pata-Rât și invers, sunt migratoare și au venit la noi din Nordul Europei și Nordul Rusiei. Pentru aceste păsări, țara noastră oferă condiții optime de supraviețuire în timpul iernii. Pentru ciori, zona țării noastre este precum Africa pentru păsările migratoare”, spune Daniel Zoltan Szabo.

Ciorile sunt omnivore, se hrănescu cu orice, inclusiv cu hoituri și gunoaie. Când mâncarea se împuținează sau condițiile meteo se înrăutățesc, migrează în masă. Își fac cuibul în copaci înalți, în parcuri, sub poduri, ori în tufișuri.

Primele ciori au apărut in Miocen, în urmă cu circa 17 milioane ani, în zona Australiei și Oceaniei. Sunt păsări foarte sociabile, nu se tem de om, au învățat să trăiască în apropierea lui, dar îi aduc pagube în culturile de grâu, porumb ori floarea soarelui. Au devenit mari dăunători agricoli.

Ciorile sunt monogame. Pot trăi până la la 400 de ani. Inteligența ciorilor a creat nenumărate legende și mituri. Au fost considerate păsări de rău augur, din cauza penajului negru și pentru că se hrănesc cu hoituri. În Suedia, corbii sunt considerați fantome ale oamenilor uciși, iar în Germania, suflete ale celor condamnați. În mitologia greacă cioara este considerată solul zeilor.

Carmen FĂRCAȘIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut