De ce au fost preocupaţi deputaţii clujeni în prima sesiune parlamentară din acest mandat

Parlamentarii cujeni au parcurs prima sesiune parlamentară din mandatul pe care l-au câştigat la alegerile din decembrie 2016. Ziarul Făclia vă prezintă ce preocupări au avut parlamentarii clujeni la începutul acestui mandat.
Din datele prezentate pe site-ul Camerei Deputaţilor reiese că deputatul ALDE de Cluj, Steluţa Cătăniciu, aflată la al doilea mandat de parlamentar, a avut opt intervenţii în plen, nouă propuneri legislative şi un proiect de hotărâre.
Deputatul Adrian Oros, aflat şi el la al doilea mandat, pare să fi fost ceva mai activ. Astfel, activitatea liberalului constă în 11 luări de cuvânt în plen, 19 propuneri legislative şi 11 întrebări şi interpelări. Una dintre întrebările lui Oros adresate Executivului vizează evitarea declanşării unei noi proceduri de infringement, iar o alta are ca obiect Masterplanul de Transport. O altă interpelare a lui Oros a vizat un cămin de vârstnici din localitatea Aghireşu. În acest sens, Oros a cerut explicaţii ministrului de resort cu privire la tergiversarea procesului de acreditare a acestui cămin.
Chiar dacă e la primul mandat de parlamentar, deputatul social democrat Horia Nasra pare a fi destul de activ. Astfel în prima sesiune parlamentară din acest mandat, Nasra a avut patru intervenţii în plen, 12 propuneri legislative, dintre care două au fost promulgate ca legi, şi nouă interpelări şi întrebări. Liderul PSD Cluj a fost preocupat, printre altele, de modificarea Ordonanţei Guvernului nr.47/2000 privind stabilirea unor măsuri de protecţie a monumentelor istorice care fac parte din lista patrimoniului mondial, aprobată prin Legea nr.564/2001. De asemenea, a mai cerut lămuriri vizavi de situaţia studenţilor români după Brexit şi despre strategia României vizavi de copii români născuţi în Diaspora.
Destul de activ a fost şi deputatul Cornel Itu, aflat la al treilea mandat în Parlamentul României. Social-democratul a avut trei luări de cuvânt, şapte propuneri legislative şi 12 întrebări şi interpelări. Printre preocupările lui Itu s-au numărat semnarea contractelor de finanţare pentru proiectele din Programul Operaţional Regional, construirea centurii de ocolire a municipiului Dej şi înlocuirea ambulanţelor cu grad ridicat de uzură din dotarea Serviciului Ambulanţă Cluj.
Colega sa de partid, Cristina Burciu, a reuşit să aibă două intervenţii în plen, opt propuneri legislative şi patru întrebări şi interpelări. Prin intermediul acestor instrumente parlamentare, Burciu a încercat să găsească soluţii pentru extinderea reţelei de staţii de reîncărcare dedicate maşinilor electrice, construirea centurii de nord a municipiului Turda şi la întârzierea autorizării Autorităţilor de Management.
Liberalul Florin Stamatian a încercat şi el ca prin instrumentele pe care le-a avut să satisfacă interesele electoratului care l-a trimis în Parlament. În acest sens a avut şapte intervenţii în plen, nu mai puţin de 25 de propuneri legislative şi nouă întrebări şi interpelări. Prin propunerile legislative, Stamatian a dorit să aducă îmbunătăţiri la Legea Educaţiei Naţionale, să reglementeze sistemul de cotizare retroactivă în sistemul public de pensii şi să instituie ziua de 15 mai ca zi a ardelenilor. De asemenea, prin întrebările şi interpelările iniţiate, Stamatian a încercat să determine Ministerul Sănătăţii să elaboreze unui program naţional distinct pentru fertilizare in vitro şi embriotransfer sau posibilitatea decontării manoperelor prin Programul Naţional al MS, iar medicaţia de către CNAS. Deputatul liberal a mai atras atenţia cu privire la lipsa programelor de screening pentru cancer la sân şi vizavi de subfinanţarea cercetării medicale.
Sorin Moldovan pare a fi cel mai harnic dintre deputaţii liberali clujeni. Acesta a reuşit, în cele şase luni de mandat, să iniţieze sau să-şi pună semnătura pe 29 proiecte de lege, să adreseze Executivului 43 interpelări şi să susţină şase declaraţii politice. Totodată, Moldovan a avut 28 luări de cuvânt. Moldovan a fost preocupat de rezolvarea unor probleme precum finanţarea apicultorilor, eficienţa birourilor de promovare în străinătate a turismului românesc, achiziţia corvetelor multifuncţionale, decontarea navetei elevilor sau construirea autostrăzii Transilvania.
Cât priveşte deputaţii USR, nu se poate spune că s-au remarcat cu ceva în plus faţă de restul parlamentarilor de Cluj. Astfel, din datele Camerei Deputaţilor, Emanuel Ungureanu a avut 12 luări de cuvânt, trei declaraţii politice, şase propuneri legislative şi şase întrebări şi interpelări.
Emanuel Ungureanu este vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate şi familie din Camera Deputaţilor. Preocupările sale legislative au vizat completarea Legii nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, abrogarea unor articole din Legea privind Statutul Deputaţilor şi Senatorilor, modificarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu modificările şi completările ulterioare sau modificarea şi completarea Legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Prin întrebările adresate membrilor guvenrului a dorit lămuriri cu privire la cazarea membrilor unei echipe de control din Ministerul Sănătăţii, aflată în luna mai la Cluj-Napoca pentru a face verificări la o unitate medicală. Ungureanu a mai dorit lămuriri şi despre situaţia financiară de la Institutul de Urologie din Cluj.
Nici colegul său de partid, Adrian Dohotaru, nu pare să se fi stresat prea tare prin Parlament, până acum acesta reuşind ‘’performanţa’’ să-şi depună semnătura pe şapte propuneri legislative. Unul dintre proiectele de lege susţinute de Dohotaru vizează completarea Legii privind apărarea împotriva incendiilor, altul se referă la regimul drumurilor, iar altul la organizarea Monitorului Oficial.
În această sesiune parlamentară, Dohotaru a ţinut să se facă cunoscut prin acel gest de a mânca sărăţele dintr-o pungă aruncată într-un coş de gunoi de la Parlament.
Reprezentantul UDMR Cluj în Parlamentul României, Csoma Botond, aflat la primul mandat, pare să-şi fi luat mult mai în serior rolul de deputat, reuşind în cele şase luni de mandat să intervină de 10 ori în plen, să aibă 13 propuneri legislative şi să adreseze cinci interpelări. Printre obiectivele lui Botond se numără modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare sau modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.
Ce e interesant e faptul că deşi activitatea în plen şi comisii se desfăşoară doar lunea şi marţea, iar de miercuri majoritatea parlamentarilor plecând în circumscripţiile parlamentare, unii dintre deputaţii clujeni şi-au făcut cereri pentru concediu de odihnă, plătit din bugetul statului. Astfel, Csoma Botond de la UDMR a cerut concediu pentru trei zile din luna aprilie, iar Sorin Moldovan figurează cu cerere de concediu în luna ianuarie. Totodată, Florin Stamatian a făcut demersuri pentru a obţine două zile de concediu în luna februarie.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie