De 1 Mai, la Hoia, cântec, joc și voie bună

Clujenii de toate vârstele sunt invitați să-și petreacă ziua de 1 Mai în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, în proximitatea Muzeului Etnografic al Transilvaniei de lângă Pădurea Hoia.

Aici, pe lângă relaxarea în natură, vor avea parte de cântece tradiționale, jocuri populare și voie bună, aduse de horitori, soliști vocali, jucăuși și ceterași din mai multe zone etnofolclorice ale Transilvaniei. Evenimentul este organizat de Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, în parteneriat cu Asociația Meșterilor Populari Clujeni și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Programul va începe la ora 12:00, în amfiteatrul natural din Parcul Etnografic, unde există și o scenă amenajată. Aici vor evolua mai mulți interpreți de folclor, printre care: Alexandru Potra, Cosmin Mocean, Grigore Sâmboan, Elisabeta Guzu, Marian Dascăl, Claudiu Ciotleuș, Andrei Romanică, Iosif Rusu, Sergiu Sotelecan și Ovidia Gârba. De asemenea, vor fi prezenți horitorii Traian Balcău, din Ceanu Mare și Eleonora Galea, din Frata. Jocurile tradiționale vor fi aduse în fața celor prezenți de Grupul „Lăturenii” din Cluj-Napoca, „Jucăușii” de la Frata, Ansamblurile „Cununița Baciului” din Baciu, „Jucăușii de pe Someș”, de la Școala „Alexandru Vaida Voevod” din Cluj-Napoca, „Vălul miresei”, din Răchițele, „Cununa munților”, din Măguri Răcătău, „Zestrea Popești” din Popești, „Jijicanii”, Ansamblul Jocuri din Panticeu, dar și alte ansambluri din județ. Totodată, îi vor încânta pe cei prezenți membrii Ansamblului „Rapsodia Someșană” din Cluj-Napoca, coordonator Alexandru Tămaș.

Pe toată durata zilei, Asociația Meșterilor Populari Clujeni va avea amplasate standuri, unde vor fi prezentate meșteșugurile tradiționale. Totodată, vor fi aduse spre vânzare produse realizate în bucătăria tradițională, podoabe ș.a.

„Clujenii sunt norocoși că pot ieși în natură pentru a petrece alături de cei dragi. În trecut, Pădurea Hoia de lângă Cluj-Napoca era gazda festivităților legate de ziua de 1 Mai, astfel că s-a dorit revenirea la acest obicei. În acest sens, evenimentul își propune atât atragerea locuitorilor orașului spre spațiile verzi pentru socializare și relaxare, cât și promovarea și valorificarea patrimoniului și valorilor culturale tradiționale” – precizează organizatorii.

Articole din aceeasi categorie