“Dansatorii de pe Someş” prezenţi şi pe ecrane

În ultimii cinci ani cunoscutul Ansamblu “Dansatorii de pe Someş” condus de soţii Emil şi Janina Bodea sunt tot mai apreciaţi în ţară prin evoluţiile de mare succes la diferitele festivaluri şi concursuri folclorice Recent, tinerii jucăuşi au fost prezenţi şi pe ecranele televizioarelor. Ei au participat la concursul“Duelul ansamblurilor”, transmis în direct, la TV.
Îndrumătorii formaţiei, soţii Bodea din Gherla au văzut la televizor ştirea cu întrecerea ansamblurilor şi cu obiceiurile tradiţionale”, iar ei şi-au dat acordul să onoreze această întrecere. Imediat după aceea ei au tăiat porcul în gospodăria lor personală şi au hotărât să se înscrie pentru că aveau ce arăta ţării întregi, de la jocul lor din Ardeal până la bunătăţile tradiţionale de pus pe masă.
După scurt timp familia Bodea a fost sunată şi invitată la emisiunea “La Măruţă”, de la ProTV. S-a dat rapid adunarea, dansatorii s-au urcat într-un microbuz, iar în câteva ore au ajuns la Bucureşti, unde au intrat direct în platoul de filmare. Primăria Municipiului Gherla i-a susţinut cu un rând de costume din zona oraşului, un gest frumos din partea edililor.
“Am fost cu şapte perechi, în costume populare tradiţionale de câmpie, de codru şi de pe Valea Someşului şi am prezentat un obicei de nuntă, intrarea: cu chemătorii şi tinerii din sat, cu steagul de nuntă, cu colacul care se dă la miri, cu coşul cu daruri: cârnaţi, caltaboş, călbaş, slănină fiartă şi slănină afumată de la Gherla, ceapă roşie, pâine, cozonac, caş şi brânză de la Iclod, ţuică de la Orman. Părinţii dansatorilor ne-au ajutat cu ce au avut mai bun prin cămară: zacuscă, murături, compoturi, dulceţuri, mere”, ne-a spus după sosirea acasă domnul Emil Bodea.
După prezentarea obiceiului, tinerii au trecut la dans, cu jocuri specifice Văii Someşului şi din Valea Chioarului.
“Cu Măruţă ne cunoşteam dinainte, pentru că în urmă cu 4 ani am fost împreună cu el şi Andra la un festival în Israel. Acum ne-a făcut invitaţia să mergem la televiziune de sărbători, cu un obicei de iarnă” – a mai adăugat instructorul ansamblului.
Dar până atunci, “Dansatorii de pe Someş” aşteaptă rezultatul duelului ansamblurilor. Reacţia publicului va fi cea care îi va desemna până la finalul anului pe cei mai buni.
Dansatorii din Gherla şi Iclod (pentru că majoritatea tinerilor provin din această comună) au un program deosebit de bogat la acest sfârşit de an. Zilele trecute au dansat acasă pentru cuplurile din Gherla care au împlinit 50 de ani la “Nunta de aur”, iar în curând vor fi prezenţi la un tradiţional festival folcloric internaţional organizat la Oradea. Despre această manifestare vom informa şi noi cititorii ziarului.
SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie