Daniel Buda le sugerează românilor să se implice în procesul de simplificare şi modernizare a Politicii Agricole Comune

Europarlamentarul român Daniel Buda susţine că iniţiativa Comisiei Europene care, prin intermediul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, coordonată de comisarul Phil Hogan, de consultare publică pe tema practicilor comerciale neloiale, transparenţa pieţei şi cooperarea cu producătorii precum şi modul în care lanţul de aprovizionare cu alimente din UE poate deveni mai echitabil, va contribui la simplificarea şi modernizarea Politicii Agricole Comune. În acest context, Buda cere Guvernul României, Ministerului Agriculturii precum şi autorităţilor publice competente să faciliteze informarea populaţiei despre acest demers al Comisiei. ‘’Cetăţenii români trebuie să se implice activ atunci când sunt întrebaţi despre subiecte de interes public care ajută la formarea corectă a politicilor europene. Doar prin implicare vocea României poate fi auzită la Bruxelles şi putem conta cu adevărat în Europa!’’, susţine Buda.
Consultarea publică se va desfăşura în perioada 16 august – 17 noiembrie 2017 şi se adresează tuturor agricultorilor, procesatorilor, distribuitorilor, angrosiştilor, comercianţilor cu amănuntul, organizaţii de afaceri (inclusiv asociaţii, camere de comerţ etc.), consumatorii şi organizaţiile lor reprezentative, organizaţiile neguvernamentale şi ale societăţii civile, instituţii de cercetare/think-tank-uri, experţi independenţi, firme de avocatură, sindicate, autorităţile publice naţionale precum şi alte instituţii publice din toate statele membre ale Uniunii Europene.
Există aproximativ 11 milioane de ferme în Uniunea Europeană (UE) şi 44 de milioane de persoane sunt angajate în întregul lanţ de aprovizionare cu alimente din UE. Agricultorii sunt actori strategici şi economici importanţi în lanţul de aprovizionare cu alimente.
În timp, Politica Agricolă Comună (PAC) a devenit mai orientată către piaţă şi se bazează mai puţin pe gestionarea pieţelor. În plus, agricultura europeană şi sectorul agroalimentar sunt din ce în ce mai integrate pe pieţele globale. Acest lucru a creat oportunităţi importante de afaceri, dar a şi expus agricultorii la o incertitudine mai mare a pieţei şi la o volatilitate crescută a preţurilor. Agricultorii lucrează deseori independent unii faţă de ceilalţi iar aceştia trebuie ajutaţi să îşi apere interesele faţă de alte părţi ale lanţului alimentar, cum ar fi procesatorii de alimente şi comercianţii cu amănuntul. Grupul operativ al pieţelor agricole (AMTF), înfiinţat de comisarul pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, a propus o serie de modalităţi concrete de consolidare a poziţiei fermierilor în lanţul de aprovizionare cu alimente.
Comisia Europeană doreşte acum să consulte publicul european cu privire la domeniile legate de poziţia fermierilor în lanţul de aprovizionare cu alimente. Contribuţiile primite din cadrul acestei consultări vor completa lucrările privind simplificarea şi modernizarea Politicii Agricole Comune. Măsurile luate în considerare în cadrul iniţiativei de îmbunătăţire a lanţului de aprovizionare cu alimente ar avea, dacă ar fi adoptate, un impact relativ redus asupra bugetului UE, deoarece acestea ar fi legate în principal de regulile de guvernanţă ale lanţului de aprovizionare. Procesul de consultare va avea ca rezultat o evaluare a impactului şi va completa lucrările privind viitorul Politicii Agricole Comune.
Consultarea iniţiată de către Comisie se va desfăşura prin aplicarea unui chestionar on-line care poate fi completat aici: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/AGRISurveyUTPs. În acest moment chestionarul poate fi completat doar în limba engleză însă, începând cu data de 25 august, acesta va fi disponibil în toate limbile statelor UE, inclusiv în limba română.
‘’Salut iniţiativa Comisiei Europene care, prin intermediul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, coordonată de comisarul Phil Hogan, a lansat în aceste zile o consultare publică extrem de importantă pe tema practicilor comerciale neloiale, transparenţa pieţei şi cooperarea cu producătorii precum şi modul în care lanţul de aprovizionare cu alimente din UE poate deveni mai echitabil’’, a ţinut să transmită Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, al Comisiei de Dezvoltare Regională şi al Comisiei de Afaceri Juridice din Parlamentul European.
C.P.

Articole din aceeasi categorie