Daniel Buda cere program de ajutor pentru plantaţiile pomicole afectate de îngheţ

Eurodeputatul Daniel Buda îi cere ministrului Agriculturii să instituie urgent un program de ajutor pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de variaţiile extreme de temperatură. Buda susţine că se impune urgent un astfel de demers deoarece reprezentanţii mai multor asociaţii pomicole s-au plâns că variaţiile de temperatură din ultima perioadă le-au afectat culturile în proporţie de 90 la sută. „Îi solicit public ministrului Agriculturii, domnul Petre Daea, să identifice soluţii urgente în vederea sprijinirii fermierilor ale căror plantaţii au fost afectate iremediabil de temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile. Mai mulţi reprezentanţi ai diverselor asociaţii pomicole mi-au semnalat faptul că variaţiile de temperatură pot conduce la pierderi de până la 90-95%. Plantaţiile pomicole au fost afectate de vremea aspră cu atât mai mult cu cât pomii fructiferi ale căror flori s-au deschis nu vor mai putea fi polenizaţi. Au fost înregistrate scăderi drastice de temperatură, cu până la 15 grade mai scăzute decât ar fi fost normal pentru această perioadă, fapt care poate implica amânarea recoltei de fructe şi legume de la vară. Nu în ultimul rând, există riscul dublării cheltuielilor de producţie, ceea ce înseamnă creşteri semnificative ale preţului aferent legumelor şi fructelor.

Tocmai din aceste motive, ministerul Agriculturii trebuie să realizeze o evaluare a culturilor afectate şi să intervină cu un sprijin financiar consistent pentru toţi acei fermieri care au culturile periclitate”, a spus Buda. Eurodeputatul a mai precizat că în calitate de membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European solicitat Comisiei Europene să i se comunice instrumentele de care dispune Comisia în vederea susţinerii fermierilor în eventualitatea unor pagube semnificative.

„Sunt convins că nici Comisia Europeană nu va rămâne indiferentă în faţa situaţiei neplăcute cu care se confruntă fermierii români însă, până atunci, este absolut necesar ca autorităţile naţionale să ia problema în mâini şi să acţioneze de urgenţă pentru a ajuta fermierii să îşi salveze, pe cât se poate, culturile”, a menţionat Buda.

C.P.

Articole din aceeasi categorie