Daniel Buda avertizează: Există riscul înjumătăţirii numărului de oi deţinute de fermierii români

Eurodeputatul Daniel Buda avertizează că sectorul creşterii ovinelor şi caprinelor trece printr-o perioadă extrem de dificilă şi că există riscul ca, până în 2020, să se îmjumătăţească numărul de oi deţinute de fermierii români. În acest context, Daniel Buda solicită sprijinul Comisiei Europene pentru a veni cu soluţii menite să contribuie la sustenabilitatea acestui sector.

„Zilele acestea am transmis Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema dificultăţilor cu care se confruntă în acest moment sectorul creşterii ovinelor şi caprinelor din România.

Mai mulţi reprezentanţi ai Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine mi-au semnalat riscul înjumătăţirii numărului de oi deţinute de fermierii români până în anul 2020. De asemenea, mi-a fost semnalată problema sustenabilităţii acestui sector în condiţiile în care crescătorii de ovine nu reuşesc să îşi amortizeze costurile.

Preţurile de vânzare au scăzut la un nivel îngrijorător astfel încât deţinătorii de ovine nu reuşesc să încaseze vreun profit. Preţul pentru un kilogram de carne de oaie este de aproximativ 8 lei în timp ce exportatorii comercializează kilogramul de carne de oaie cu 12 dolari.

Principala ţară de export pentru oile româneşti este Iordania, urmată de Libia, Grecia şi Israel. În Iordania, au fost cumpărate ovine româneşti în valoare de 72,7 milioane de euro anul precedent, ceea ce concentrează 43% din totalul exporturilor de ovine”, arată eurodeputatul Buda. Liberalul spune că a solicitat Comisiei Europene să îi comunice care sunt instrumentele de care dispune pentru a contribui la sustenabilitatea acestui sector.

C.P.

Articole din aceeasi categorie